Sztrájk bénítja a charleroi-i repülőteret

Forrás: MTI

 2022. október 17. 13:50

A biztonsági szolgálat sztrájkja miatt nehezen megközelíthető a magyarországi légijáratokat is kiszolgáló belgiumi Charleroi nemzetközi repülőtér, az utasok jelenleg nem tudnak bejutni a légikikötő területére - tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

A beszámoló szerint reggel óta nehezen megközelíthető a repülőtér, a biztonsági szolgálat a helyszínre vezető körforgalom közlekedését lassítja. Az utasokat arra kérik, lehetőség szerint ne menjenek ki a reptérre, vagy járatuk indulása előtt sokkal korábban érkezzenek meg oda.

A repülőtér kommunikációs osztálya közölte, nem ez az első alkalom, hogy a biztonság szolgálat munkabeszüntetése megnehezíti az utazók repülőtéri mozgását. "Alvállalkozónk szakszervezetei blokkolják a biztonsági ellenőrzéseket. Utasaink és munkatársaink túszul ejtése egyszerűen botrányos" - fogalmaztak.

A napilap beszámolója szerint a sztrájk megtartásáról vasárnap döntöttek az illetékes szakszervezetek. A biztonsági szolgálat munkatársai körében azért alakult ki elégedetlenség, mert a légikikötő közbeszerzés útján, egy újabb cég bevonásával kívánja végeztetni a beengedést és a csomagellenőrzést.

charleroi_123rf

A beszámoló szerint reggel óta nehezen megközelíthető a repülőtér, a biztonsági szolgálat a helyszínre vezető körforgalom közlekedését lassítja

Fotó: ppohudka/123rf.com

A repülőtér vezetősége szerint egy újabb cég bevonására azért van szükség, mert az elmúlt években "előfordultak visszatérő problémák" amiatt, hogy a feladatokat egyetlen szolgáltatónak kellett ellátnia. A szolgáltatás folytonosságának biztosításához elengedhetetlen a feladatok megosztása két cég között - írták. Az újabb cég bevonása nem befolyásolja a foglalkoztatást, sem a díjazás mértékét - tették hozzá.

A charleroi-i repülőtér menetrend szerint, legfeljebb kisebb késésekkel fogadja és indítja a repülőgépeket.