Európai Bíróság: Sztrájk esetén is jogosultak a légi utasok kártérítésre

Forrás: turizmus.com

 2021. október 06. 19:49

A légi utasok általában akkor is jogosultak kártérítésre, ha járatukat a légi személyzet sztrájkja miatt törölték. Ez alól csak egyedi esetekben van kivétel – mondta ki a C-613/20. sz. ügyben szerdán nyilvánosságra hozott ítéletében az Európai Bíróság.

A keresetet indító utas 250 eurót követelt a Eurowingstől, mivel a légitársaság sztrájkra hivatkozva törölte az egyik, Salzburgból Berlinbe tartó járatát.

Az EU egyértelműen szabályozza a légi utasok jogait, különösen pedig azt, hogy mekkora kártérítésre jogosultak az utasok egyes esetekben. Rövidtávú (1500 km alatti) járatok esetében 250 euróig terjedő összegű kártérítést követelhetnek, ha a járatot törlik, vagy a gép sokat késik, és a légitársaság nem kínál fel észszerű alternatívát. Hosszabb távú járatok esetében 600 euróig terjedhet az összeg.

Kivétel, pl. ha az utasokat indulás előtt legalább két héttel tájékoztatták, vagy – amire a Eurowings is hivatkozott a szóban forgó ügyben – „rendkívüli körülmény” lépett fel. A vonatkozó uniós rendelet szerint ez a helyzet abban az esetben, ha a törlésre okot szolgáltató körülményeket „akkor sem lehetett volna elkerülni, ha minden elvárható intézkedést meghoztak volna” – írja az aero.de.

A Eurowings azzal érvelt, hogy meghozta az összes „elvárható intézkedést” annak érdekében, hogy tompítsa a sztrájk hatását.

Az Európai Bíróság ezzel szemben azt a véleményt képviselte, hogy előre látható, hogy ha egy anyavállalat (a Lufthansa – a szerk.) sztrájkra hív fel, akkor a cégcsoport más vállalatainak alkalmazottai csatlakoznak a sztrájkhoz.

Az ítélet szerint, mint minden munkáltató, amelyiknek az alkalmazottai jobb munkakörülményekért sztrájkolnak, egy légitársaság „sem állíthatja, hogy nincs semmilyen befolyása ezekre az intézkedésekre”. A munkáltató „alapvetően rendelkezik azokkal az eszközökkel, hogy erre felkészüljön és ezzel annak következményeit adott esetben enyhítse, úgy, hogy az események számára egy bizonyos fokig kezelhetők maradjanak”.

Az Európai Bíróság döntése szerint a légi utasok sztrájk esetén is joggal számíthatnak kártérítésre

Fotó: 123rf.com

A német légiközlekedési iparág országos szövetsége, a BDL szerint az ítélet nem tisztázza egyértelműen, hogy egy sztrájk semmilyen körülmények között nem lehet rendkívüli körülmény. A szervezet követeli, hogy a légi utasok jogairól szóló uniós rendeletet módosítsák abban az értelemben, hogy a sztrájkok rendkívüli körülménynek számítsanak.

Az Európai Bíróság márciusban már hozott egy hasonló döntést. Akkor azt mondta ki, hogy egy légitársaság nem érvelhet azzal, hogy egy sztrájk rendkívüli körülmény, főleg, ha összhangban van a hatályos jogszabályokkal. Ha a sztrájk arra korlátozódik, hogy az alkalmazottak béremelést vagy jobb munkaidőt érjenek el vele, ez „a vállalati tevékenység normál gyakorlásának a részét képezi” (C-28/20. sz. ügy).

Ez utóbbi pert Skandináviában indították, egy 2019 áprilisában sztrájk miatt törölt, Malmőből Stockholmba tartó járat miatt. A több napig tartó sztrájk alatt az Európai Bíróság adatai szerint több mint 4000 járatot töröltek, ami közel 400 ezer utast érintett.