Sztrájk miatt törölték a francia vonatok 60 százalékát hétvégére

Forrás: MTI

 2022. december 02. 17:17

Jelentős fennakadások alakultak ki a francia vasúti közlekedésben a jegyellenőrök sztrájkja miatt, az állami vasúttársaság, az SNCF az utolsó pillanatban volt kénytelen törölni a vonatok 60 százalékát péntekre és a hétvégére.

Csak minden negyedik szuperexpressz (TGV) közlekedik, a többi vonalon pedig a vonatok fele indul el a következő napokban, és valamennyi éjszakai járatot törölték.

A nemzetközi útvonalak közül a Nagy-Britannia felé közlekedő Eurostar, valamint a Thalys Belgium, Hollandia és Németország felé menetrendszerűen közlekedik, Svájc és Olaszország irányába viszont csak minden harmadik TGV indul el.

Egész hétvégén fennakadásokra kell számítani a francia vasúti közlekedésben a jegyellenőrök sztrájkja miatt

Fotó: 123rf.com

A forgalom hétfőn fokozatosan kezd majd javulni, aznap a vonatok háromnegyede indulhat el.A fizetésemelésért és általában a nagyobb szakmai megbecsülésért meghirdetett munkabeszüntetést a 10 ezer jegyellenőr – akiknek munkája a elengedhetetlen a közlekedés és az utasok biztonsága szempontjából – az év végi ünnepek alatt tervezi megismételni.

Az SNCF vezetősége sajnálatát fejezte ki a sztrájk miatt az utasoknak, mert a tárgyalások már megkezdődtek, és az igazgatóság állítása szerint "konkrét intézkedéseket" javasolt a szakszervezeteknek. A sztrájkot szervezők szerint viszont csak "morzsákat" szán nekik a vezetőség.