Tizenegy német repülőtéren lesz sztrájk csütörtökön

Forrás: turizmus.com

 2024. január 31. 17:42

Németországban február 1-jén, csütörtökön mintegy 1100 járattörlésre és -késésre kell számítani a repülőtéri biztonsági dolgozók figyelmeztető sztrájkja miatt.

Németországban a Verdi szakszervezet csütörtökre országos figyelmeztető sztrájkot hirdetett 11 nagy repülőtér biztonsági dolgozói körében, ami miatt számos járat törlésére és késésekre kell számítani, sőt több repülőtér teljesen leállhat.

Az érintett repülőterek: Berlin, Hamburg, Bréma, Hannover, Köln, Düsseldorf, Lipcse, Drezda, Erfurt, Frankfurt és Stuttgart.

A sztrájk csütörtök kora reggel kezdődik és éjfélig tart. Kivétel a Köln/Bonn repülőtér, ahol nincs éjszakai repülési tilalom, így már szerda este 21 órakor elkezdik a sztrájkot.

A Verdi szakszervezet mintegy 25 ezer tagja számára követel 2,80 euróval magasabb órabért, magasabb prémiumokat, valamint túlórapótlékot. A korábbi tárgyalási fordulókban nem született megállapodás, a következőt február 6-án és 7-én tartják a munkáltatókat képviselő BDLS-szel.

A kölni repülőtéren már szerda este megkezdik a sztrájkot

Fotó: 123rf.com

A hamburgi, a berlini és a stuttgarti repülőtér már jelezte, hogy csütörtökön egy utasszállító repülőgépet sem indít el. Hamburgban több érkező repülőgépet sem fogadnak. A hannoveri reptér teljesen leáll, és a drezdai, valamint a lipcsei repülőtér is arra számít, hogy törölnie kell az összes járatot – értesült a Reisereporter.

Frankfurtban csak a tranzitjáratokat indítják el. A düsseldorfi és a kölni repülőtér is jelentős korlátozásokkal számol, míg Erfurtban a sztrájknak nem lesz hatása a légi forgalomra, mivel csütörtökre nem volt beütemezve egy induló és érkező járat sem.

Az ADV repülőtéri szövetség becslései szerint egész Németországban mintegy 1100 járattörlésre és -késésre kell számítani, ami mintegy 200 ezer utast érint majd. A müncheni és nürnbergi légikikötőben, valamint néhány kisebb repülőtéren nem lesz sztrájk.

A Lufthansa számos átfoglalási lehetőséget kínál az utasainak. A vállalat szerdán az applikációján keresztül figyelmeztette az utasokat, hogy Frankfurtban, Hamburgban, Brémában, Berlinben, Lipcsében és Drezdában ne menjenek ki a repülőtérre, mert nem tudnak felszállni a gépekre.

A német repülőtéri biztonsági dolgozók legutóbb tavaly tavasszal sztrájkoltak, aminek jelentős kihatása volt az üzemelésre. Akkor még a munkakörülmények javítása volt a cél.