Sztrájkok zavarhatnak be karácsony előtt a Heathrow-n és a Eurostarnál

Forrás: turizmus.com

 2022. december 03. 12:29

A Heathrow repülőtéren, a járataival Londont Párizzsal és Brüsszellel összekötő Eurostar vasúttársaságnál és a brit belföldi vonatokon is várhatók sztrájkok karácsony előtt.

December 16-tól kezdődően 72 órán keresztül készül sztrájkolni a földi kiszolgáló személyzet egy része a Heathrow repülőtéren az érintett szakszervezet tájékoztatása szerint.

A munkabeszüntetés 10 jelentősebb légitársaság (Air Canada, American Airlines, Lufthansa, Swiss, Air Portugal, Austrian Airlines, Qantas, Egypt Air, Aer Lingus és Finnair) 2-es, 3-as és 4-es terminálról induló járatait érintheti – írja a BBC.

A sztrájkkal a Menzies Aviation 350 poggyászkezelője szeretne magasabb fizetést elérni. Mint a Unite szakszervezet képviselője elmondta, a szolgáltató méltányos fizetési ajánlatot tett alkalmazottai egy csoportjának, amelyet azonban nem terjesztett ki a poggyászkezelőkre. A vállalat vezetése december 6-án ül le tárgyalni a szakszervezettel.

Egy sor közlekedési sztrájk várható Nagy-Britanniában a karácsony előtti időszakban

Fotó: 123rf.com

A Eurostar vasúttársaság biztonsági személyzetét tömörítő RMT szakszervezet ugyancsak sztrájkot jelentett be négy karácsony előtti napra (december 16., 18., 22. és 23.). A szakszervezet szerint a sztrájk súlyosan érintheti az utasokat.

De több belföldi vasúti járatot üzemeltető vállalat alkalmazottai is készülnek beszüntetni a munkát egyes karácsony előtti napokon, valamint január elején. A tervezett munkabeszüntetések oka, hogy a bérek nem követik a megélhetési költségek emelkedését. Az infláció jelenleg több mint 11 százalékos Nagy-Britanniában.