Sztrájkolnak a francia légiirányítók

Forrás: MTI

 2015. április 07. 19:03

A légiforgalmi irányítók meghirdetett sztrájkja miatt szerdán valószínűleg törölni kell a repülőjáratok mintegy 40 százalékát Franciaországban - közölte a francia légiforgalmi felügyelet (DGAC).

A törvény alapján a francia légi irányítók kötelesek minimum szolgáltatást nyújtani, azaz a forgalom legalább 50 százalékát biztosítaniuk kell.

A zavarokat elkerülendő a DGAC arra kérte a légitársaságokat, hogy szerdai járataik legalább 40 százalékát töröljék. A szerdára érvényes jeggyel rendelkező utasokat arra kérik, hogy indulás előtt tájékozódjanak légitársaságuknál.

A Budapest Airport járatinformációs rendszere szerint kedd 17 óráig csak az Air France délutáni, 1494/1495-ös járatát törölték. Az Air France a honlapján azonban arra figyelmeztetett, hogy szerdán nap közben is előfordulhatnak járattörlések. Hozzátették: az összes hosszú távú járat elindul, a középtávúak várhatóan 60 százaléka száll fel szerdán.

A mintegy négyezer légiirányító legnagyobb szakszervezete (SNCTA) április 8-9-re, április 16-tól 18-ig és április 29-től május 2-ig hirdetett munkabeszüntetést. A szakszervezet tárgyalásokat követel a munkaszervezés kérdéseiről és a légiirányítók nyugdíjkorhatárának leszállításáról.

A DGAC szerda dél körül közli, hogy csütörtökön milyen forgalmi változások várhatóak.