Sztrájkolnak a német repülőterek biztonsági dolgozói

Forrás: turizmus.com

 2022. március 15. 11:21

Országszerte figyelmeztető sztrájkokat tartanak a német repülőterek biztonsági dolgozói, kedden a legnagyobb repülőtér, a frankfurti ellenőrei is beszüntették a munkát.

Hétfő reggel a berlini, hannoveri, brémai, düsseldorfi, kölni és lipcsei repülőtéren szüntették be a munkát a biztonsági dolgozók, délután a müncheniek is csatlakoztak hozzájuk. Az ország legnagyobb repülőterén, Frankfurtban kedden kezdtek el sztrájkolni, de Hamburgban, Stuttgartban és Karlsruhéban is kedden van figyelmeztető sztrájk.

Az utasbiztonsági, valamint a személyzet és az áruk ellenőrzését végző dolgozókat a németországi szolgáltató szektorban dolgozók szakszervezete, a Ver.di hívta sztrájkba. Az országszerte mintegy 25 ezer biztonsági dolgozót képviselő szakszervezet és a légibiztonsági vállalatok országos szövetsége (BDLS) között régóta folynak bértárgyalások, eddig három forduló zajlott le, eredménytelenül. A szakszervezet legalább egy euróval magasabb bért kér a dolgozóknak óránként, valamint annak a visszás helyzetnek a rendezését, hogy az ugyanazt a feladatot végző dolgozók különböző díjazásban részesülnek. A felek március 16-án és 17-én ülnek le újra tárgyalni Berlinben.

Utasbiztonsági ellenőrzés a frankfurti repülőtéren

Fotó: ©meinzahn/123rf.com

A frankfurti repülőtéren kedden csak az átszálló utasokat kezelik a Ver.di szóvivője szerint, és nekik is kell késésekkel számolniuk. A repülőtér keddi menetrendjében eredetileg 770 fel- és leszállás szerepelt.

A Hamburg Airport kedd reggeli közlése szerint az aznapra tervezett 87 induló járatot mind lefújták, a 89 érkező járatból 18-at töröltek reggelig, de ez a szám nőhet a nap folyamán.