Sztrájkolnak a német vasutasok

Forrás: MTI

 2018. december 09. 17:05

Egész Németországban jelentős fennakadásokat okozhat a vasutasok december 10-én reggel 5-től 21 óráig tartó sztrájkja.

A német vasúti és közlekedési szakszervezet (Eisenbahn- und Verkehrsgewerkschaft – EVG) egyik szóvivője a Bild című lapnak elmondta, hogy a munkabeszüntetés a helyi, a regionális és a távolsági vasúti közlekedést, és a személyszállítás mellett a teherszállítást is érinti. A Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság közölte, hogy a sztrájk várhatóan országszerte jelentős fennakadásokat okoz, és a munkabeszüntetés után is késésekkel, járatkimaradásokkal kell számolni.

Az EVG és a DB bértárgyalása december 8-án szakadt meg, mert a csaknem 200 ezer munkavállalót képviselő érdekképviselet négy forduló után kilátástalannak ítélte meg az egyeztetést.

Az ígértnél nagyobb béremelést szeretnének a német vasutasok

Fotó: zeit.de

Az EVG 3,5 százalékos béremelést követel a dolgozóknak, a DB 2,5 százalékos emelést ajánl, és 24 hónap helyett 29 hónapra kívánja megkötni a megállapodást, amit a szakszervezet szintén elutasít. 
Az EVG jelezte, hogy a sztrájkot akkor is megtartják, ha a DB időközben új ajánlattal áll elő, de utána hajlandóak folytatni a tárgyalást, és még az idén meg akarják kötni a megállapodást.