Egy nap után véget ért az olasz benzinkutasok sztrájkja

Forrás: MTI

 2023. január 25. 09:45

Az olaszországi üzemanyag-állomások egy része huszonnégy, mások negyvennyolc órán át tartanak zárva a kedd este megkezdődött sztrájk miatt, melyet a benzinkutak üzemeltetői a kormány energiapolitikájával szemben hirdettek meg. Frissítés: szerda este véget ért a sztrájk!

Frissítés: Olaszországban szerda este hét órakor véget ért a benzinkutasok előző nap este kezdődött sztrájkja, miután az üzemanyag-állomások üzemeltetőit és dolgozóit képviselő szakszervezetek bejelentették, hogy lerövidítik az eredetileg két naposra tervezett munkabeszüntetést - írta meg az MTI.

A kutak üzemeltetőit tömörítő szakszervezetek többsége az eredetileg meghirdetett negyvennyolc órás munkabeszüntetéshez ragaszkodott, a Faib Confesercenti érdekképviselethez tartozó dolgozók viszont megfelezték a sztrájk idejét.

A minimális szolgáltatás garantálására a városokban a benzinkutak tizenkét és fél százaléka a sztrájk alatt is üzemel, az autósztrádákon pedig minden száz kilométeren biztosítani kell egy nyitva tartó állomást.

A benzinkutasok és a kormány közötti feszültség év eleje óta tart: a Giorgia Meloni vezette kormány január elsejével eltörölte azt az adókedvezményt, amelyet az ukrajnai háború kirobbanása után vezettek be.

Az olasz autósztrádákon a sztrájk ideje alatt 100 kilométerenként csak egyetlen benzinkút üzemel

Fotó: 123rf.com

Tavaly februárban az üzemanyag árából az állam literenként harminc eurócentet vállalt át, majd ősztől a kedvezményt a felére csökkentette. Az új kormány úgy döntött, véget vet az üzemanyagárak támogatásának, és segítséget inkább közvetlenül a családoknak és vállalkozásoknak nyújt.

Így január elsejétől a benzin és gázolaj literenkénti ára megközelítette és túl is lépte a két eurót. A kormány spekulációval vádolta meg a kutak fenntartóit, az üzemeltetők azonban elutasították, hogy őket tegyék felelőssé.

A kormány törvényrendeletet fogadott el, miszerint a kutakon, a kijelzőkön látható literenkénti ár mellett fel kell tüntetni azt az országos átlagárat is, melyet a környezeti tárca naponta kalkulál. Ezt az előírást az üzemanyag-állomások jelentős része nem tartotta tiszteletben.