Szűrik a koronavírust a belgrádi reptéren

Forrás: MTI

 2020. január 22. 15:52

Hőkamerákkal vizsgálják ezentúl a Szerbiába érkező utasokat a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren.

Az intézkedést Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter jelentette be, aki szerint a nyugat-balkáni országban nincs ok pánikra az új vírus miatt. Mint mondta, mindent megtesznek a fertőzések elkerülése érdekében, de arra kérte az embereket, hogy ha tehetik, ne utazzanak Kínába vagy más olyan területre, ahol a vírus jelen van. Ha pedig már ott jártak, és megjelentek náluk a tünetek, jelentkezzenek az egészségügyi intézményekben.

A normálisnál magasabb testhőmérsékletű utasokat karanténba zárják

Fotó: 123rf.com

A tárcavezető elmondta: azokat, akiknél a kelleténél magasabb testhőmérsékletet tapasztalnak, karanténba zárják, és amennyiben bebizonyosodik, hogy fertőzöttek, az illetékes belgrádi klinikán kezelik majd. Hozzátette, Szerbiában egyelőre nem jelent meg az új koronavírusos tüdőgyulladás, de az ország felkészült arra, hogy kezelni tudjon egy esetleges járványt.

Szerbiában több ezer kínai állampolgár él, és a tavalyi esztendőben több mint százezer kínai turista érkezett az országba.

A vírus a kínai Vuhanban jelent meg, és Kínában már több mint négyszáz fölé nőtt a fertőzöttek száma, néhány esetet pedig már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is diagnosztizáltak.