Tabu a 13-as szám a repülőkön és a szállodákban

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2017. október 12. 20:22

Péntek 13-án Ön is babonás? A turizmus számos területéről, főleg szállodákból, repülőkről, de még tengerjáró hajókról is száműzték a 13-as számot, amelytől sokan jobban félnek, mint a fekete macskától.

Az európai kultúrában a 13-as számtól való babonás félelem eredetét valahol az ókori görögöknél kell keresnünk, az viszont napra pontosan visszavezethető, hogy mióta rettegünk a péntek 13-tól. Még csak nem is legenda, hanem tény, hogy a templomos lovagrend felszámolásakor állt össze a baljóslatú 13-as szám a félelmetes péntekkel (a középkorban rendszerint pénteken voltak a kivégzések), ugyanis a gazdag és befolyásos szervezetet a francia király – pusztán pénzügyi megfontolásból – 1307. október 13-án, pénteken (pontosan 710 éve) erőszakkal felszámolta, tagjait kivégeztette.


A történelem során a 13-as szám sokszor fűződött össze nagy tragédiákkal, katasztrófákkal, és ez még fokozódott, ha a péntekkel is egybeesett (szerencsére egy évben maximum három ilyen nap létezhet).

A 13-as számtól való babonás félelem az angolszász országokban maradt fenn a legerősebben. Az Egyesült Államokban mind a mai napig nincs 13. emelet a felhőkarcolókban, 13-as ajtószám a hotelekben, s a 13-as szám a repülőgépek soraiból is hiányzik. Sőt a 13-as fóbia a repülőtereket is utolérte: a memphisi (Tennessee, USA) repülőtéren nincs A13, B13 és C13 számú beszállókapu, mint ahogy a New York állambeli Islip repülőterén is 12A kapu található a 12 és 14-es között.

Magyarországon a Danubius, az Accor, a Mellow Mood házaiban, valamint az összes külföldi érdekeltségű ötcsillagos szállodában szintén nem találunk 13-as szobát. A Hunguest-házaknál viszont a legtöbb helyen igen, itt kivételt csak az új építésű házak jelentenek.

Egy néhány évvel ezelőtti felmérés alapján kiderült, hogy a 13-as szám tekintetében mi magyarok nem is vagyunk annyira babonások, sőt van, akinek ez a szerencseszáma. S amíg a szállásadók 25 százaléka „száműzi” szállodájából a balszerencsét hozó számot, addig a magyar vendégeknek mindössze 1 százaléka kér másik szobát a 13-as helyett.

Egy szállodalift nyomógombjai, nincs 13-as

Rettenetes 4-es, borzalmas 17-es

Távol-Keleten nem a 13-as számtól tartanak, ott a 4-es a mumus. Valószínűleg azért, mert a „négy” és a „halál” szavak kiejtve mandarinul és kantoniul nagyon hasonlítanak, ráadásul ezeket a szavakat a japán és a koreai nyelv is egyformán ejti ki.

Ezért figyelmesebb európai szállodások már tudják, hogy a tetrafób keleti turistáknak nem ajánlhatnak 4-es számú szobát.

Azt viszont már kevesebben tudják, hogy az olaszok számára a 17-es szám hoz balszerencsét. Ennek megfejtéséhez is a halálnak van köze, ugyanis ha a 17-et római számmal írjuk, és a betűket átrendezzük, az így kapott latin szó (VIXI) jelentése „éltem”. Ezért a babonás olaszoknál sok épületnek nincs 17. emelete, az Alitalia megszüntette a 17-es üléssort, sőt még az olasz városokba repülő Germanwings gépein sincs ilyen számú sor. Ezek után már érthető, hogy a Renault R17-es modellt R177 néven forgalmazták az olasz piacon.

 

Kapcsolódó cikkek

Top 6 hoteltrend 2017-re

2016. november 08.