Találkozás a nagyorrú borneói playboyjal

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2024. március 11. 15:45

Budapesten mutatkozott be a hazai utazási irodák képviselői előtt Malajzia Sabah tartományának turisztikai delegációja, élén az illetékes miniszterrel, Christina Liew asszonnyal. A prezentáción az is kiderült, hogy kit is neveznek nagyorrú borneói playboynak...

A Kempinskiben megrendezett eseményen megtudtuk, hogy a berlini ITB után látogattak el a világ harmadik legnagyobb szigetének számító Borneón található malajziai Sabah tartomány képviselői Budapestre, hogy együttműködő partnereket keressenek.

Sabah turisztikai minisztere, Christina Liew

Fotó: Turizmus.com

Bár ez a térség igencsak messze fekszik tőlünk, viszonylag könnyedén, többféle útvonalon keresztül is megközelíthető. Sanghajból például számos közvetlen járat van a tartomány székhelyére, Kota Kinabalura, és a repülőút csupán háromórás. Egy másik opció lehet idejutni Szingapúron keresztül, onnan kétórás a repülőút. Manilából és Kuala Lumpurból naponta többször is indulnak járatok a városba – emelte ki Julinus Jeffery Jimit, a Sabah Turisztikai Hivatal vezérigazgatója.

A tartományi turisztikai hivatal vezérigazgatója, Julinus Jeffery Jimit

Fotó: Turizmus.com

Ezután szó esett arról is, hogy miért érdemes Sabahba utazni. Egyebek között azért, mert itt található Délkelet-Ázsia legmagasabb hegye, a 4095 méter magas Kinabalu, amelynek megmászása során fantasztikus esőerdőkön és más érintetlen élőhelyeken kelhetünk át. A terület a gazdag biodiverzitása miatt az UNESCO-tól ún. háromkoronás minősítést kapott, olyan különleges állatfajokkal lehet itt találkozni, mint a törpe elefánt, az orangután vagy a proboscis majom, amelyet jellegzetes formájú, jókora orra miatt „borneó playboy"-ának is neveznek. A gazdag madárvilág miatt a madármegfigyelők kedvelt terepe a tartomány, külön fesztivált is szentelnek az aktivitásnak. A partvidék körüli vizek élővilága szintén rendkívül gazdag, ezért a snorkelezők és a búvárok valóságos paradicsoma ez a vidék. Tawau környékét Sabah Maldívjának is nevezik, annyira hasonlóak az adottságai és a turisztikai infrastruktúrája – ugyanakkor itt olcsóbban az árak. Akit az építészeti emlékek érdekelnek, annak érdemes megnézni a tartomány második legnagyobb városát, Sandakant, amelyet kis Hongkongként is emlegetnek.

Sabah tartomány büszkeségei közé tartoznak a címben említett nagyorrú majmok mellett az orangutánok is

Fotó: Turizmus.com

Az aktivitások közül megemlítették még a golfozást – 70 golfközpont működik Sabahban -, a vadvízi evezést és a falusi turizmust, az utóbbi errefelé azt jelenti, hogy a számtalan törzsi közösség valamelyik falujában tölthet el néhány napot az ember. Sabahban fontosnak tartják az általuk közösségi turizmusnak nevezett falusi turizmus fejlesztését, mivel – mint elhangzott -, ez hozzájárul a helyi társadalom jólétéhez és a fenntarthatósághoz. A környék érintetlensége mellett ugyanakkor a legjelentősebb nagy nemzetközi hotelmárkák is képviseltetik magukat a tartományban vagy éppen most építenek ott szállodát.

 

Nyitókép: proboscis vagyis borneói nagyorrúmajom - 123rf.com