Támogatást kapott a Hévíz-Balaton Airport

Forrás: AIRportal.hu

 2018. október 11. 16:13

Kétszázmillió forint vissza nem térítendő működési támogatást kapott a Hévíz-Balaton Airport az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól.

A hévízi önkormányzat évi 50 millió forinttal járul hozzá a repülőtér üzemeltetéséhez, és minden esztendőben kapnak támogatást az államtól is, eddig átlagosan évi 100 millió forint körüli összeget. Ez a HBA saját bevételeivel együtt biztosította a működéshez szükséges anyagi fedezetet, közölte Papp Gábor, Hévíz polgármestere a zaol.hu szerint.

Tavaly év végén, idén év elején számos, az unió által előírt feladatot kellett végrehajtania a repülőteret üzemeltető cégnek, egyebek mellett biztonságtechnikai eszközöket kellett vásárolni, és szabályzatokat, terveket kidolgozni, ami egyenként több tízmilliós pluszköltséggel járt. Ezeket a repülőtér a rendelkezésére álló forrásokból végrehajtotta, ezt (utó)finanszírozták a 200 milliós ITM-támogatásból. Az indoklás szerint ugyanis a HBA üzemeltetője számára túl nagy terhet jelentenek azok a feladatok, amelyek a repülőtér biztonságos működését hivatottak garantálni. A pénzt csak védelmi ellenőrzésre, fegyveres biztonsági őrzésre, tűz- és katasztrófavédelemre és repüléstájékoztatásra fordíthatják.

[kép címe]

Fotó: airportal.hu

A HBA várhatóan idén is hozza a tavalyi számokat, év végéig összesen 20-25 ezer utasra számítanak.  „A támogatás odaítélése azt üzeni számunkra, hogy a kormánynak és a turisztikai élet irányítóinak fontos a Hévíz- Balaton Airport léte, működése, mert látják benne a perspektívát. Reményeink szerint nemsokára a 6,6 milliárdos fejlesztésről szóló dokumentumokat is alá tudjuk írni, s elindulhatnak a reptér továbblépéséhez szükséges beruházások” – mondta Papp Gábor.