Támogathatja a LOT-ot a lengyel állam

Forrás: Napi Gazdaság

 2014. július 09. 16:22

A lengyel LOT légitársaság állami támogatása meg fogja kapni az Európai Bizottság engedélyét - mondta szerdán Joaquin Almunia, az EU versenyügyi biztosa egy brüsszeli konferencián.

"A LOT pozitív döntésre számíthat" (az állami támogatással kapcsolatban) - fogalmazott Joaquin Almunia. "Nem mehetek a dolgok elébe, de ahogy a munka jelenleg halad, az pozitív döntésre utal (...) várjunk még néhány hetet és meglátjuk" - tette hozzá.

Az EU Bizottság a LOT légitársaság átszervezésének a finanszírozására nyújtott állami támogatást vizsgálja, hogy annak kondíciói megfelelnek-e az uniós rendelkezéseknek. Amennyiben nem, a LOT kénytelen lesz visszafizetni az összeget. A LOT az első, mintegy 100 millió eurós támogatást 2012 decemberében vette fel és további 381 millió euró tőkejuttatásra van ígérete.

Az első támogatási összeg átvételét követően egy hónappal életbe léptetett átszervezési program a légitársaság flottájának modernizálását, a járatok kihasználtságának javítását, valamint 2015-re fenntarthatóan nyereséges gazdálkodás elérését irányozza elő.

A LOT az idei évre fő tevékenysége után 71 millió zloty nyereséget, 2015-ben pedig 113-137 millió zloty nyereséget irányzott elő.

Az EU Bizottság szerdán adta áldását a lettországi AirBaltic légitársaság 2011-2012-ben kapott állami támogatására, valamint az uniós szabályokkal összhangban lévőnek nyilvánította a szlovén Adria Airways állami támogatását is.