Tavaly is a Balaton volt a hazai turisták kedvence

Forrás: turizmus.com

 2024. január 17. 08:18

Régiók közül a Balaton, települések tekintetében pedig Budapest, Siófok és Eger lettek 2023 legkedveltebb úti céljai a Szallas.hu foglalási adatai szerint.

A magyar tenger térsége és Észak-Magyarország részesült a legnagyobb arányban a Szallas.hu-s foglalásokból régiós összesítésben. „Minden ötödik foglalás alkalmával a Balatont választották 2023-ban, a foglalások 18 százalékánál pedig Észak-Magyarországra esett a vendégek voksa" – ismertette a részleteket Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője.

A belföldi úti célok toplistáját a tavalyi esztendőben Budapest, Siófok és Eger vezették. Őket követte Pécs, Szeged, Gyula és Hajdúszoboszló. A top tízes listán még Hévíz, Debrecen és Balatonfüred kapott helyet.

Az oldalon a keresést segítő szűrők közül leggyakrabban a félpanzió, a reggeli, az önálló ház, illetve a wellness, a medence, a hotel és az előlegfizetés nélkül foglalható szállások szűrőjét használták. Ugyanakkor az őszi-téli időszakban népszerűbb lett a teljes ellátás és a négycsillagos szűrő is.

A belföldi turisták körében 2023-ban is a Balaton szerepelt az első helyen a Szallas.hu-nál

Fotó: 123rf.com

A Szallas.hu-s foglalások közel harmada hotelbe szólt 2023-ban. A vendégek 28 százaléka választott apartmant, ötödük vendégházat, 15 százalékuk panziót, 5 százalékuk pedig egyéb típusú szállást. A foglalásokból összességében nagyobb arányban részesültek tavaly 2022-höz képest az apartmanok és a vendégházak. Ebből az látszik, hogy tovább erősödött a non-hotelesedési trend. Ez alól kivétel az őszi-téli időszak, illetve a hosszú hétvégék, amikor továbbra is a hotelek iránti kereslet indul be a legkorábban, és jellemzően ezek a szállások telítődnek hamarabb. „Ilyenkor sokan keresik a wellness-szállodákat, ahol házon belül elérhetőek a kényelmi szolgáltatások és a szórakozási lehetőségek is" – részletezte a sajtószóvivő. Az október 23-ai hosszú hétvégén például hotelek terén a négycsillagos kategória volt a legkeresettebb, a szállodai foglalások több mint fele négycsillagos szállodába szólt.

A Szallas.hu foglalási adatai összecsengenek a KSH-s adatokkal abban a tekintetben, hogy a belföldi utazók több mint 7 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el magyarországi szálláshelyeken 2023-ban 2022-höz képest. A foglalások száma ezzel összhangban szintén a 2022-es szint alatt volt, míg foglalási értékben stagnálás látható 2022-höz viszonyítva.

 

Ezeknek a szállásoknak kedvezett 2023

Gonda Orsolya, a Szallas.hu értékesítési csapatának vezetője elmondta, hogy a hotelpartnerek visszajelzései alapján a 2023-as évben nagyok voltak a várakozások, de kettős tapasztalatok jellemezték az évet. 2023 volt ugyanis az első COVID nélküli esztendő, amikor azon hotelek, amelyek a koronavírus-járványt megelőzően teljes évben nyitva tartottak, újra végig üzemelhettek. Többségüknél rendeződtek a korábbi évben kialakult energiaárak miatti problémák. Bár 2023-as év eleje biztatóan indult, a nyári foglalások lassabb ütemben érkeztek a hotelek esetében, mint a korábbi években. „Az eddig megkérdezett hotelpartnereink összességében árbevételben stagnálni vagy ugyan minimálisan, de nőni tudtak, de ez inkább az átlagár emelkedése miatt valósult meg, mintsem a foglalások növekedése miatt" – fejtette ki Gonda Orsolya. A szakember azt is hozzátette, hogy azok a partnerek tudtak továbblendülni az elmúlt időszak kihívásain, akik képesek voltak megújulni és alkalmazkodni a megváltozott környezethez.

Kedvezőbb az összkép, ha nem csak a belföldi utazók foglalási trendjeit vizsgáljuk. 2023-ban ugyanis már lehetett érdemben beszélni a beutazó vendégforgalomról is. Ugyan a Szallas.hu oldalát a magyar vendégek használják, a cég azonban partnerei révén a beutazó forgalomról is informálódik. A hotelek a már korábbi években is tapasztalt beutazó vendégkörről számoltak be 2023-ban is. Gyulára hétvégente és a román ünnepi időszakokban sok vendég érkezett Romániából, a Dunántúlon viszont többnyire osztrákok, csehek, szlovákok és német nyugdíjasok pihentek, jellemzően hétköznapokon.

„A csehek érkeztek döntően családosan, akik kedvelik az all inclusive és melegvizes/termálvizes szállásokat, így például Sárváron, Zalakaroson, Bükön és Hévízen is megfordultak" – avatott a részletekbe Gonda Orsolya, aki azt is hozzátette, hogy Budapest továbbra is dübörgött, egészen az év végéig magas foglaltsággal működtek a belvárosi házak, főleg európai vendégkörrel.

 

A wellness mellett a látnivalók is számítanak az utazás megtervezésekor

Az előző évekhez hasonlóan a hazai turisztikai attrakciók közül jellemzően a fürdők, várak és kastélyok voltak a legnépszerűbbek 2023-ban is. „Fürdői miatt sokan keresték fel tavaly is Zalakarost, Gyulát, Harkányt, Hévízt és Hajdúszoboszlót – mondta Szabó Zsolt, a Szallas.hu Programok és Attrakciók Üzletág vezetője. – Mellettük természetesen az év közkedvelt látnivalója volt az egri vár, a Festetics-kastély és a Nyíregyházi Állatpark is." A szakember azt is hozzátette, hogy a programok és élmények átélése az egyik leggyakoribb motiváció az utazáshoz.

 

Milyen évet várnak a Szallas.hu szakértői 2024-ben?

Gonda Orsolya, a Szallas.hu értékesítési csapatának vezetője elmondta, hogy a munkaerőhiány mellett az is kihívást jelenthet az idei évben a hotelek számára, hogy sok a jelenleg is zajló felújítás, beruházás, bővül a kínálati piac, így fokozódik a verseny a foglalásokért. Ugyanakkor összességében keresleti oldalon is erősödést vetítenek előre a Szallas.hu szakértői.

Szabó Tamás, a Szallas.hu Magyarországért és Horvátországért felelős igazgatója a gazdasági környezet további javulásával magyarázza ezt, illetve azzal, hogy akik tavaly lemondtak a nyaralásról, két egymást követő évben már nem vonják meg maguktól az utazás adta felüdülés lehetőségét. A SZÉP kártya is ismét a belföldi utazások mozgatórugója lehet, hiszen hideg élelmiszerre idén már nem lehet felhasználni.

2023 januárjában 15 824 magyar szállásadó partnere volt a Szallas.hu-nak, míg 2024 januárjában már 16 985, így 1 év alatt  több mint 7 százalékkal nőtt a magyar partnerállomány.

 

Top 10 belföldi úti cél 2023-ban a Szallas.hu adatai szerint

●        Budapest

●        Siófok

●        Eger

●        Pécs

●        Szeged

●        Gyula

●        Hajdúszoboszló

●        Hévíz

●        Debrecen

●        Balatonfüred

 

A Szallas.hu 2023-as aktív foglalásainak megoszlása szállástípusonként

●        hotel: 31%

●        apartman: 28%

●        vendégház: 21%

●        panzió: 15%

●        egyéb: 5%

 

Kedvelt turisztikai attrakciók 2023-ban

●        Egri vár

●        Gyulai Várfürdő

●        Zalakarosi Fürdő

●        Harkányi Gyógy- és Strandfürdő

●        Hévízi-tó

●        Festetics-kastély

●        Szalajka-völgy

●        Hungarospa Hajdúszoboszló

●        Nyíregyházi Állatpark