Öt európai ország, ahol még fizetnének is azért, hogy ott élj és dolgozz

Forrás: turizmus.com

 2023. október 12. 15:41

Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban, sőt Írországban és Dániában is találhatunk olyan letelepedési csomagokat, amelyek pénzt biztosítanak az áttelepüléshez, ingatlanvásárláshoz vagy akár az első vállalkozás elindításához.

A home office sokak számára lehetőséget nyújt arra, hogy akár tartósan más országból dolgozzanak – a Kiwi.com kutatása alapján a magyarok mintegy 8%-a dolgozik kizárólag távmunkában és 3% rendszeresen dolgozik különböző országokból.

A világon sok olyan ország van, amely szeretné fellendíteni a helyi gazdaságot és küzdene az elöregedés ellen, így hajlandó fizetni külföldieknek azért, hogy területükön, a kiválasztott városokban éljenek. Ennek köszönhetően a külföldön élésről álmodozók akár duplán is jól járhatnak, hiszen egyrészt kapják a fizetésüket az állandó munkájukért, másrészt pénzügyi támogatásban részesülnek azért, hogy egy másik országban telepedtek le.

 

1. Spanyolország

Spanyolország demográfiai problémákkal küzd, a népesség öregszik, a születési ráta csökken; a lakosság jelentős része a nagyobb városokban telepedett le. Az ország mindig is vonzotta a turistákat. A hatóságok éppen ezért kitalálták, hogy külföldieket csábítanak az országba, azon belül is főképp kisebb vidéki településekre. Ilyen például Ponga, egy elbűvölő természetközeli, hegyekkel borított városka Spanyolország északi részén, Asztúria tartományban.

A spanyolországi Pongába csábítanák a külföldieket

Fotó: Kiwi

 

A helyi hatóságok különleges programmal támogatják az itt letelepedni vágyókat. A program keretében a gyermekes családokat akár 3000 euróval, az egyedülállókat vagy gyermek nélküli párokat akár 2000 euróval is támogatják abban az esetben, ha minimum 5 évre letelepednek.

 

2. Olaszország

A napsütötte Olaszország szintén támogatással várja az országban letelepedőket, hasonló okokból, mint a spanyolok. Presicce-Acquarica olyan két városból (Presicce és Acquarica del Capo) összeolvadt mediterrán település a dél-olaszországi Lecce tartományban, ahol jelenleg 30 000 euróig terjedő támogatást kínálnak az új lakosoknak – feltéve, ha hivatalosan is regisztrálják magukat, és azt helyi ingatlan felújítására vagy vásárlására használják fel maximum az összköltség feléig.

 

3. Görögország

Ha valaki a tenger szerelmese, odavan a görög szigetekért, és arról álmodozik, hogy valaha itt élhessen, most akár fizetnek is neki ezért. Az egyik szigeten a helyi hatóságok hajlandóak havonta 590 dollárt fizetni az első 3 évben – vagyis összesen körülbelül 21 000 dollárról beszélünk!

A legmerészebbek akár görög szigetekre is elköltözhetnek

Fotó: Kiwi

 

A csendes, vadregényes mediterrán sziget neve Antiküthéra, amelyet különösen sújt a népességfogyás, éppen ezért javítanának a sziget demográfiai helyzetén. A támogatást csak családok igényelhetik.

 

4. Dánia

Haladjunk kissé északra, hidegebb tájakra. Dánia is azon európai országok közé tartozik, amely vonzó támogatási programot kínál az ott letelepedőknek. A Startup Denmark program keretében a dán kormány akár 50 000 dolláros anyagi segítséget, fél éves vízumot és támogatást nyújt azoknak a vállalkozóknak, akik az országot szeretnék székhelyüknek választani.

 

5. Írország

Sziklák, lélegzetelállító, szinte végtelen tájak és a vidéki élet csodái – Írország fantasztikus úticél lehet azok számára, akik lelkesednek mindezekért. Az országban ráadásul tárt karokkal fogadják az induló vállalkozásokat, amelyet a helyi hatóságok is támogatnak. Az ezzel járó teendő abból áll, hogy be kell jelentkezni az Enterprise Ireland programba, majd a felvételt követően a hatóságok 1200 dolláros támogatást nyújtanak a vállalkozás indításához, amelynek feltétele, hogy a támogatást igénylő letelepedjen az országban, és ott működtesse a vállalkozását.