Tehermentesül a kőszegi határátkelő

Forrás: turizmus.com

 2019. június 28. 16:31

Lerakták a 87-es számú főutat és az osztrák B61a jelzésű utat összekötő 1,8 kilométer hosszúságú út alapkövét a kőszegi határátkelőhely közelében.

A Kőszeget Rőtfalvával összekötő új rendeltetése, hogy tehermentesítse a kőszegi határátkelőhelyet, és Rattersdorf (Rőtfalva) belterületét az egyre növekvő forgalomtól. Az út magyarországi szakaszán 625 méteren az építés új nyomvonalon halad, 200 méter hosszan pedig a 87-es főutat újítják majd  fel.

A beruházás nettó 1,5 milliárd forintba kerül, a költségeket 30 százalékban állja az unió Interreg V-A Auszria-Magyarország Együttműködési Programja, a többit a magyar állam finanszírozza. A kivitelezési munkák a tervek szerint 2021 nyarára fejeződnek be.

Megugrott a forgalom a kőszegi határátkelőhelyen

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy régi tartozást rónak le a két nagyforgalmú főút összekötésével, hiszen Kőszeg és a burgenlandi régió évszázadokig szorosan kötődött egymáshoz.

Az államtitkár kitért arra, hogy az elmúlt években öt közúti kapcsolatot építettek meg Magyarország és Ausztria között, és újabb öt építését tervezik 2021-ig, amelyek közül az első a Kőszeg és Rőtfalva közötti útszakasz.A következő két évben két új autópálya-kapcsolatot építenek ki magyar részről Ausztria, Burgenland irányába az országhatárig, ezek egyike Sopront, a másik pedig  Körmenden át Rábafüzest fogja összekötni Burgenlanddal.

Heinrich Dorner burgenlandi tartományi tanácsos köszöntőjében az út kapcsán a turizmus és a gazdasági kapcsolatok fejlődésének lehetőségét emelte ki.