Télből a nyárba – Átrendeződés az egzotikus utak piacán

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2015. december 15. 15:35

Miközben az idei téli szezonban előreláthatólag egyetlenegy, egyiptomi charter közlekedik, a téli-tavaszi egzotikus utak iránt változatlanul élénk a kereslet. A szezon slágerei több utaztatónál Dubaj és Kuba, s tovább fokozódik a tengerjáró hajóutak népszerűsége.

Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke szerint a szakma összességében a tavalyinál valamivel fokozottabb érdeklődésre számít az egzotikus utak iránt, a kínálat is ennek megfelelően alakult. Az eddig közelebbi úti célokat választó, árérzékeny utasok persze nem valószínű, hogy tömegesen vásárolnak a drágább utakból.

 

A MUISZ összesített információi szerint az idei sláger Dubaj, de nagy népszerűségnek örvend Kuba, Mauritius, a Seychelles-szigetek, Mexikó, Tenerife, Madeira, Bali, Dominika és a Zöld-foki-szigetek, valamint a karibi hajóutak is, de Thaiföld iránt is kezd helyreállni a kereslet. A légitársaságok közül az Emirates, a Qatar és a Wizz Air (Dubaj) különösen hangsúlyosak ebben a szezonban.

 

Kuba a sztár

A többnyire egzotikus utakat kínáló Chemol Travel kiutazási vezetője, Vidus Éva úgy tapasztalja, hogy Kuba iránt kiemelkedően megnőtt a kereslet, többi úti céljuk iránt pedig hasonló az előző évihez. A kedvezőtlen forintárfolyam ellenére, amennyire tudták, lejjebb vitték az árakat – teszi hozzá.

Kuba népszerűsége köszönhető a karibi ország enyhülő viszonyának az USA-val. A Chemol kubai útjai már november második felében 70 százalékban beteltek, jelenleg próbálnak pluszhelyeket szerezni a desztinációba, ami nem könnyű feladat.

Ezenkívül mindhárom kínai útjuk (a 6 napos pekingi, valamint a 8 napos és a 15 napos körút) igen népszerű, és szépen jönnek a foglalások a két japán útra is, amelyek újdonságnak számítanak az utaztatónál.

Izraeli körútjaikat nagyon kedvező áron árulják, az eilati üdülésre például 15 százalék kedvezményt is adnak. A biztonságosnak tekintett térségbe a Ryanair közvetlen járatával juthatnak el utasaik.

 

Perzsa-öböl felfutóban

Haris Richárd, a Haris Travel Club ügyvezetője szerint a piac „jó állapotban van", a téli-tavaszi szezonra a távolabbi utak iránt jól fejlődik a kereslet, a közeliek iránt az utazási szokások változása miatt csökken. Ő úgy látja, a Perzsa-öböl térsége sok nyaralni vágyót vesz át, a Harisnál is megnövekedett a kereslet ebbe az úti célba. India iránt valamivel kisebb érdeklődést tapasztal, ezenkívül a tengerjáró hajóutak népszerűségének növekedését érzékeli az egész piacon.

A Haris Travel Club ebben a szezonban is öt földrészre invitálja utasait, újdonságai között szerepel a Srí Lanka-i körutazás Maldív-szigeteki pihenéssel kombinálva, valamint az Arab-öböl gyöngyszemei hajóval nevet viselő program.

 

Hajós utak keresletrobbanás előtt

Ausztria egyik legnagyobb utazásszervezője, a számos osztrák és német partneriroda utazási ajánlatait is közvetlenül értékesítő Ruefa Reisen három magyarországi irodája a közeli úti célokban – Észak-Afrikát is beleértve – csökkenő, az egzotikus úti célokban növekvő keresletet tapasztal. „Azt viszont nem állítom, hogy az egzotikus helyek azért váltak keresettebbé, mert az eddig Tunéziát foglalók más úti cél után néztek" – mondja Barta Zoltánné, a három iroda ügyvezetője.

Szépen fogynak az utaztató hajós útjai is. E termékek Barta Zoltánné szerint igazán csak most fognak berobbanni a köztudatba, de már évek óta egyre többet értékesítenek belőlük.

 

Kis átrendeződés várható

Bajna Gábor, a Cartour ügyvezetője úgy látja, megnőtt a tailor-made egzotikus programok jelentősége, továbbá esélyesnek tartja, hogy a korábban Egyiptomban vagy Tunéziában telelők egy része ebben a szezonban az Emirátusokat vagy a Kanári-szigeteket választja. Azt nem hiszi, hogy a piacon óriási bővülés lesz tapasztalható az egzotikus utak iránti keresletben, de némi átrendeződésre azért számít. A Cartournál a latin-amerikai, mexikói, kubai utak iránt mutatkozik nagyobb kereslet. Utazásszervezőként jelenleg az Egyesült Arab Emirátusokba, a Maldív-szigetekre, Kubába, valamint Balira kínálnak utakat, és tavasszal négy körutazásukat indítják el Peruba, Kubába, Indiába és Madeirára-Lisszabonba, a legtöbb helyen magyar nyelvű helyi asszisztenciát adva. Partnereik jelzései alapján a tengerentúli megrendelések számának – akár két számjegyű – emelkedésére számítanak a corporate ügyfélkörben is.

Tóth Éva, a Cartour Quaes­Tourtól átigazolt, egzotikus utak és körutak iránt felelős referense hozzátette: egyre többen döntenek ún. második utazás mellett, és előszeretettel keresik a téli szezonban az olyan tengerparti desztinációkat, ahol kellemes hőmérséklet, tengerpart és persze látnivaló is várja az utazókat.
A tavaly elindult közvetlen dubaji járatnak köszönhetően erőteljes a növekedés az Egyesült Arab Emirátusok irányába. Dubaj mellett Abu Dhabit, Ajmant és Sharjahot is mind többen keresik.

 

Testre szabható utak

A JTB Hungary Japán iránt egyre nagyobb érdeklődést tapasztal a magyar utasok részéről, ide a legtöbben továbbra is tavasszal, cseresznyevirágzáskor szeretnének utazni. Az iroda 2016-tól jelentősen bővíti csoportos körútjainak kínálatát. Csoportok körutazásokon leginkább a Lufthansával és a Turkish Airlinesszal repülnek.

 

A megújult délkelet-ázsiai kínálat gerincét a tailor-made utak alkotják. Ezeket Simon Karolina kiutaztatási vezető tapasztalata szerint egyre többen keresik, ezért az iroda mozaikszerűen kombinálható utakat alakított ki, amelyeket mindenki a saját igényeihez, illetve pénztárcájához igazíthat. A testre szabható körutazások közül kiemelkedik a Malajzia-Kambodzsa-Thaiföld út. Náluk a kereslet Vietnam iránt erősen megnövekedett, Dél-Korea és Malajzia iránt nőtt, Szingapúr és Kambodzsa iránt enyhén nőtt, Thaiföld iránt változatlanul nagy, Bali iránt pedig összességében stagnál. Az utasok jellemzően a Qatar, az Emirates, a Turkish Airlines, a KLM-Air France járataival és fapados regionális járatokkal repülnek.

 

Európa nem népszerű

A kereslet a jelenlegi politikai helyzetben egyértelműen csökkenni fog a téli utak iránt, kérdés, hogy ez csak az európai utakra, vagy az egzotikus utakra is érvényes lesz-e – véli Prónay Gyula, a Proko Travel ügyvezetője.

Az európai körutak értékesítése biztató kezdet után erősen visszaesett az elmúlt időszakban, voltak programok, amelyeket törölt (pl. a párizsi szilvesztert), és volt olyan körút is (Törökország-Görögország), amelyet meg sem hirdetett az iroda. A szakember szerint ugyanígy a távoli utazásoknál is folyamatosan csökken azoknak az úti céloknak a száma, ahová nyugodt szívvel és lelkiismerettel még szervezhet utat egy tour operator, Afrikában például már csak Marokkó maradt egyetlen szóba jöhető országként. Nem csoda, hogy az utazásszervezők a még megmaradt néhány távoli úti célba próbálják terelni utasaikat, ezekbe igencsak megugrott a kínálat. Indiai ajánlatokkal például Dunát lehetne rekeszteni, ennek azonban minőségromlás, a nem növekvő kereslet miatt kisebb létszámú csoportok, végül pedig ráfizetés a vége Prónay Gyula szerint. Az egzotikus utak mégiscsak egy szűkebb réteg igényeit elégítik ki – tette hozzá.

A Proko a jövőben elsősorban a ma biztonságosnak tűnő amerikai körutakra kíván fókuszálni, jövő évi tavaszi ajánlataik között éppúgy megtalálható a közép-amerikai körutazás, mint a Kolumbia-Ecuador-Galapagos program. Emellett két távol-keleti útjuk is van. Amerikába többnyire a KLM-mel és az Air France-szal, Ázsiába a Qatarral, az Emiratesszel és a Turkish Airlinesszal repülnek.

 

Fenyegetettségben

Erdei Bálint MUISZ-elnök szerint az utazási irodák csak bízni tudnak abban, hogy a politikai helyzet kedvezően alakul, így a terrorfenyegetettségtől való félelem egy-két hónapon belül, a szezon kezdetére alábbhagy. A párizsi terrortámadás és a brüsszeli események hatására inkább a szabadidős utazásoknál (pl. bécsi advent) volt lemondás, az üzleti utaknál kevésbé, de holtszezon lévén ez nem volt annyira érzékelhető.