Télen is szárnyal az Aegean és Ciprus

Forrás: turizmus.com

 2015. október 13. 18:30

Aki az Agean légitársaság, valamint a ciprusi turizmus idei számait nézi, azt gondolhatja, hogy nem volt görög devizaválság, nem maradtak el az orosz turisták, s nem érkeztek százezrével menekültek a Földközi-tengeren át.

Az Aegean 2015 eddig eltelt időszakában 29 százalékkal több érkezést regisztrált Görögországba, mint a tavalyi hasonló időszakban. Ciprusra ugyanekkor 16 százalékkal több külföldi turista érkezett, mint 2014-ben. Többek között ezeket a meglepő statisztikákat ismerhették meg azok a magyar kiutaztatók, akik meghallgatták a görög légitársaság és a szigetország turisztikai hivatalának közös prezentációját október 13-án Budapesten, a Smúz kávézóban.

A munkareggelin megjelent és köszöntötte a résztvevőket Dimitris Yannakakis görög és Antonios Theocharous ciprusi nagykövet is.

A magyar tour operatorok Buzás Andreától, a légitársaságot képviselő Tensi Aviation munkatársától megtudhatták többek között, hogy az alig több mint négy évvel ezelőtt alapított Aegean 2014-ben 10,1 millió utast szállított az 58, elsősorban Airbus típusú gépből álló flottájával. A hagyományos légitársaság – amely 19 százalékkal növelte utasforgalmát az év eddig eltelt időszakában - 134 desztinációt repül. A magyar utasok számára a legfontosabb, hogy a téli menetrendben is szerepel a Budapest–Athén útvonal, mégpedig heti 3 járattal, hétfőn, pénteken és vasárnap. A görög fővárosból azután 10 nemzetközi állomás érhető el az Aegeannal, többek között Közép-Ázsiába és a mediterrán térségbe repül, például Ciprusra, Larnaca repülőterére naponta ötször.

 

Buzás Andrea felhívta a figyelmet az Aegean néhány újítására is, mint például az athéni repülőtéren a családok számára kialakított „family check in" lehetőségre, a csoportoknak ajánlott kedvezményekre, vagy az üzleti utazóknak javasolt „flexi" árképzésre.

2016 nyári menetrendjében ismét heti négy járattal várja majd a Budapestről indulókat az Aegean.

A Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal képviselője szintén forgalomemelkedésről tudott beszámolni. A szigetország 2015 eddig eltelt időszakában 16 százalékos turistaforgalom-élénkülést regisztrált, annak ellenére, hogy onnan is elmaradt az orosz utazók többsége. A magyar piacról hasonló, 15 százalékos növekedést regisztráltak.

Ács Viktória prezentációjában kiemelte, hogy Cipruson télen is tavasz van, s a tengerbe a kevésbé sportosak is bemerészkedhetnek, egészen november végéig. Azután, decembertől márciusig a városlátogatók, a kulturális és a kulináris élvezetek iránt érdeklődők mellett a szabadtéri sportok, leginkább a golfozás és a kerékpározás híveit várják.

A szerelem szigeteként is emlegetett szigetországban már most készülnek arra, hogy Páfosz (Paphos) 2017-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz, s erre az alkalomra felújítják a település világhírű amfiteátrumát.

 

A téli időszakban, amikor nem a tengerparti pihenésen van a hangsúly, különösen ajánlják a hegyekben álló, felújított parasztházakat, amelyekhez csomagban autóbérlést is kínálnak, s hogy senkit ne bizonytalanítson el a baloldali közlekedés, a bérautókat piros rendszámmal látják el, így is vigyázva az európai kontinensről érkezőkre.