Téli napfénykúra Karintiában

Forrás: turizmus.com

 2017. október 12. 16:33

Az Alpok déli oldalán különösen naposak a sípályák. Ezzel is magyarázható, hogy Karintiát egyre többen választják úti célul a téli sportok kedvelői és elsősorban a családosok.
Október 12-én a városligeti Robinson étterem adott otthont annak az – immár hagyományos – sajtóbeszélgetésnek, amelyen Elke Maidic a Kärnten Werbung sajtófelelőse, valamint Ron Kapteyn túravezető és parkőr mutatta be a napfényes régió téli újdonságait.

Karintiai télen az Alpok legnagyobb napozóterasza: síterületein 100 órával többet süt a nap a téli hónapokban, mint az Alpok fővonulatától északra eső részeken.

Ezt a napos élményt nyújtja például a Karintia szívében, a Gerlitzen Alpe Stella Ronda Snow Challenge sípályája. Egy másik sívidéken, a Turracher Höhén az egyik napfényes helyen italokat is kaphatnak a vendégek a sípálya-komornyiktól. Emellett sok karintiai hüttében szabadon állnak rendelkezésre a megfelelő fényvédő faktorú naptejek. Aki valóban szeretné kihasználni a sípályán a napsugarakat, az semmiképp se hagyja ki a kora reggeli síelést, azaz az Early Morning Skiinget. Meghatározott időpontokban a Goldeck (2018 márciusában) és a Turrach pályáin már 6:30-kor elkezdődik a nap a síelők számára.


A tömegturizmustól távol, Karintia TOP síterületei ideális feltételeket biztosítanak a pihentető téli üdüléshez a pályákon és pályán kívül egyaránt. A liftüzemeltetők gondosan ügyelnek a biztonságra, a kényelemre és a hóbiztosságra. Egészen tavasz közepéig garantálják a hóbiztos síelés örömét a fűtött ülésekkel felszerelt, kényelmes kötélpályák a Nassfelden és a Gerlitzenen, az igényesen kialakított lesiklópályák a Turrachon és a Katschbergen, valamint Karintia legmagasabban fekvő sípályáin, háromezer méter magas csúcsok között. A kisebb karintiai síterületek, köztük a lavanttali és a nockbergi, jól átlátható, családbarát pályákkal várják a vendégeket.

„Egy mindenhova” – ez a jelszava a karintiai TOPSKIPassnak, amely hozzáférést biztosít minden karintiai és kelet-tiroli síterülethez. Ezzel párhuzamosan regionális síbérletek is válthatók, melyek számos vonzó szolgáltatást tartalmaznak. A Bad Kleinkirchheim fürdőibe belépést biztosító kombinált bérlet vagy a családbarát „Ski for free” hetek napfényben gazdag téli élményt kínálnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az egyes régiók különböző akciókat kínálnak, ilyen például a „Ski surprise”, a „Schneeflocke – hópehely” akció, a napi egy eurós gyermekbérlet, a Schneemann/hóember kártya vagy a „Kinder gratis – gyermekek ingyen”.

 

Sítúrák, téli wellness és kemping

Az új és kiemelt lehetőség a karintiai télben: a Nockberge Trail, az öt sívidéket, a Katschberget, Innerkremst, Turrachot, Falkertet és Bad Kleinkirchheim/St. Oswaldot összekötő túraútvonalat. Olyan sítúrázóknak ajánljuk, akik komótos, de gyakorlott és jó erőnlétű túrázók, de kerülik a magashegyi szakaszokat. A túra egy-egy szakaszára legfeljebb hat órát kell betervezni. Mivel egyes helyeken csákányos vagy pados felvonókkal is utazhatunk, ezért minden szakaszon ki lehet váltani egy-egy kaptatót. Szintén rendhagyó, hogy a Nockberge túrán más többnapos sítúrával ellentétben nem matracos hálóhelyeken, hanem kitűnő alpesi-adriai konyhát kínáló, színvonalas (wellness-)szállókban éjszakázunk.

A tavi szaunák és a Millstätti-tó vagy a Wörthi-tó fürdőházainak üvegfelülete mögött különösen intenzíven érezhetők a melengető téli napsugarak. A szabadban, fürdőruhában élvezheti a téli napsütést, aki ellátogat a villachi melegvízű fürdőbe vagy Bad Kleinkirchheimben a St. Kathrein , illetve a római fürdőbe. És ha már a St. Kathrein fürdőnél tartunk: átfogó felújítást követően nyitották újra a legnagyobb vízfelülettel és a leghosszabb élménycsúszdával a karintiai fürdők körében, de tágas szaunavilága mellett masszázst és szépségápolást is kínál. A téli wellness vonatkozásában nem feledkezhetünk meg a fűtött szállodai tóparti medencékről a Millstätter See, a Wörthersee és Turracher See mellett.

A legszebb tél is véget ér egyszer, de Karintiában nem múlhat el egy különlegesség nélkül: ez pedig a hóolvadáskor a villachi melegvizes fürdőben csobogó Maibachl. A főforrás közelében képződött két medencében akár 28 °C-os is lehet a termálvíz, mely gyógyulást ígér a szív- és érrendszeri betegeknek, valamint a csontritkulásban szenvedőknek. 2005-ben a Maibachlt természeti emlékké nyilvánították.

A napsütést, a strandolást és a kempingezést alapesetben a nyárral kötjük össze. Karintiában viszont ezt télen is élvezhetjük. A kempingezés napsütésre éhező szerelmesei 18 télen is üzemelő kemping kínálatában tobzódhatnak.

Kapcsolódó cikkek