Teljes ár: az IBUSZ is csatlakozott

Forrás: turizmus.com

 2019. november 29. 14:05

A MUISZ kiemelten foglalkozott ebben az évben a teljes ár alkalmazásának kérdésével. Molnár Juditot, a szövetség elnökét arról kérdeztük, hol tart a szakma ennek az árazási módszernek a bevezetésével.

Miért fontos a teljes ár alkalmazása az utazási szakmában?

Molnár Judit: Európa más országaiban már évek óta teljes árat alkalmaznak az utazási irodák, és nem gondolom, hogy Magyarországon más gyakorlatot kellene követnünk.

A teljes ár alkalmazását rendkívül fontosnak tartom, hiszen ez is hozzájárul ahhoz, hogy a szakma megőrizze a hitelességét a fogyasztók felé, s az utasok bizalommal forduljanak az utazási irodákhoz.

Molnár Judit: Az egyeztetéseken mindenki egyetértett abban, hogy a teljes ár alkalmazása pozitív kezdeményezés

Fotó: Fóti Péter

A MUISZ két szakmai megbeszélést tartott ebben a témában, első körben a charteres utazásokat, majd ezt követően a körutazásokat szervező irodák számára. Az egyeztetéseken mindenki egyetértett abban, hogy a teljes ár alkalmazása pozitív kezdeményezés. A megbeszéléseket követően voltak, akik gyors döntést hoztak a bevezetésről, ugyanakkor vannak, akik kivárnak és azt szeretnék, hogy jogszabály rendelkezzen a kérdésről.

Mely irodák álltak ki a kezdeményezés mellett?

M. J.: A magyarországi utazási szakma piacvezetője az IBUSZ gyors döntést hozott és a kezdeményezés mellé állt, így a 2020. évi nyári szezontól kezdődően már egy összegben publikálja árait a nagyközönség felé.

Az IBUSZ-on kívül több nagy utazásszervező is felismerte a teljes ár alkalmazásának jelentőségét, mivel nézetem szerint ezek a társaságok olyan döntést hoztak, mely kiemelt fogyasztóvédelmi kérdés, és amellyel hozzájárulnak saját üzleti sikereikhez, hiszen mind az utasok, mind az utazásközvetítők részéről igény van arra, hogy ne több tételből kelljen összeadniuk a fizetendő végső árat.

Mi lehet a folytatás?

M. J.: Azt gondolom, arra lehet számítani, hogy az IBUSZ, illetve a többi nagy utazásszervező lépése olyan helyzetet teremt, hogy az egyelőre hezitálók is meghozzák a döntést a teljes ár bevezetéséről. Mindezt a MUISZ egy a fogyasztók felé irányuló kommunikációs kampánnyal kívánja megtámogatni, melyben valamennyi, már teljes árat alkalmazó MUISZ-tag megnevezésre kerül.