Teljes átalakításon esik át a New York-i LaGuardia repülőtér

Forrás: Napi Gazdaság

 2015. július 29. 16:35

Az 1939-ben megnyitott repülőteret, amely elsősorban az Egyesült Államokon belüli járatokat fogad és indít, 2021-ig két részletben építik át - közölte hétfőn Joe Biden amerikai alelnök és Andrew Cuomo, New York kormányzója.

"A 21. század világszerte ismert repülőterévé alakítjuk a LaGuardiát, amely méltó lesz New York városhoz és államhoz" - mondta Cuomo.

A munkálatok első része, amely 3,6 milliárd dollárba kerül, 2019-ig fejeződik be. Az építkezés több ezer munkahelyet teremt, illetve segíteni fogja a turizmus és a kereskedelem fellendítését.

Az utasok és a légitársaságok évek óta panaszkodnak arra, hogy a LaGuardia elavult, túlterhelt és nehezen megközelíthető. A Queens városrészben álló, Fiorello LaGuardiáról (1882-1847), New York egykori polgármesteréről elnevezett légikikötőnek négy terminálja van, 2014-ben harmincmillió utast fogadott.
Az elsősorban nemzetközi járatokat fogadó JFK reptérrel szemben a LaGuardiának például metró-összeköttetése sincsen.

A repülőtér szűk és kaotikus épületeit lerombolják, helyükre egy új, nagy terminált építenek, amely 180 méterrel közelebb kerül a légikikötőt árokként körülölelő autópályához. Ezzel több terület szabadul fel a repülőgépek számára a beszállókapuk megközelítéséhez. A tervek szerint az utasok megemelt átjárókon, a gurulópálya felett juthatnak el a beszállás helyszínére. Összességében három kilométernyi kifutópályát hoznak létre az átalakítással.

"Megérdemlik ezt a New York-iak, már régóta megérdemelnék. Most elérkeztünk oda, hogy meg is valósítsuk" - mondta Cuomo, aki szerint a jelenlegi repülőtér szűk, kényelmetlen terminálok gyűjteménye. "Lassú, elavult és szörnyű első élmény a New Yorkba érkezőknek" - véli a kormányzó.

Az utazók elsőként a bumeráng alakú, szétterpeszkedő központi terminált látják meg, ahol alacsony plafonnal, homályos terekkel, szűk folyosókkal találják szemben magukat. A check-in pultok rendezetlen sorokban fogadják az embereket.

2012-ben a Travel and Leisure magazin az ország legrosszabb repülőterének választotta a LaGuardiát.

Napi Gazdaság / MTI