Teljes hajózár lép életbe a Duna-átúszás idejére

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 06. 12:18

Augusztus 29-én 9-től 14 óráig ismét teljes hajózár lesz a Dunán, hogy több száz úszó biztonsággal átszelhesse a folyót a Műegyetem rakpartnál, a Budapest Urban Games (BUG) keretében.

A versenyen ötödször lesz lehetőségük a sportolni vágyó amatőröknek arra, hogy a város közepén tegyék meg a 460 méteres távot. Idén négy különböző sportágban mérethetik meg magukat az utcalimpia résztvevői, a futás, a jóga és a street workout mellett a programban természetesen helyet kapott a klasszikus Duna-átúszás is – olvasható a BUG közleményében.

Tavaly ötszázan teljesítették az embert próbáló fél kilométert. Az úszók biztonsága érdekében augusztus 29-én a Dunán teljes hajózár lép életbe a folyó belvárosi szakaszán, a Rákóczi és az Árpád híd között a mentőhajókon és a rendőrség hajóin kívül más hajó nem hagyhatja el a kikötőt.

Vízimentők figyelik majd a sportolók minden mozdulatát.

A versenyzők a Duna egyik legbiztonságosabb szakaszán teszik meg a 460 méteres távot

Fotó: BUG

Újhelyi Botond, a szám 2017-es bajnoka, a program vezetője szerint egy jó kondiban lévő, úszni magabiztosan tudó embernek nem okozhat gondot a táv teljesítése, azonban érdemes mentális szempontból is felkészülni a próbatételre. A szakértő azt tanácsolja az úszóknak, hogy nézzenek ki egy tájékozódási pontot a túloldalon és ahhoz viszonyítsák a helyzetüket, hiszen könnyű elsodródni.

Az eseményt a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat biztosítja, azokat az úszókat, akik elfáradnak, másodperceken belül kiemelik a vízből. Az úszófolyosót a szakértők a Duna egyik legbiztonságosabb szakaszának tartják, mert itt kevés az örvény.

A Budapest Urban Games célja a városi sportközösségek összekovácsolása, hiszen Budapest a sportok fővárosa is. Az eseményekre a jelentkezés ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. A Duna-átúszáshoz szükség van egy hónapnál nem régebbi orvosi igazolásra is.

A versenyre a BUG honlapján lehet regisztrálni.