Teljes kapacitással működik az új 1-es utasmóló Ferihegyen

Forrás: turizmus.com

 2020. január 20. 15:03

A régi utascsarnok bontása az új ferihegyi utasmóló átadása után azonnal megkezdődött, hogy indulhasson a kivitelezés második üteme, amely a tervek szerint nyár elejére készül el.

Péntek óta teljes kapacitással üzemel a január 15-én  megnyitott új utasmóló első üteme a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Szerdai átadása óta már 234 járatot és közel 40 ezer utast szolgált ki az 1-es móló névre keresztelt vadonatúj beszállítócsarnok első ütemben elkészült része.

A jelenleg 5+1 ideiglenes beszállókapuval rendelkező létesítmény az elsősorban diszkontforgalmat bonyolító, alapszintű beszállókapus csarnokot váltotta ki, amelyen tavaly 5,3 millió utas haladt át.

1-es móló névre keresztelték az új beszállítócsarnokot

Fotó: Budapest Airport

A régi bádogcsarnok elbontása a hétvégén megkezdődött és a tervek szerint január végére fejeződik be. Helyén az új móló délkeleti szárnya és a központi pihenő- és várótér épül meg, amit még az idei nyári csúcsidőszak előtt átad a Budapest Airport – tájékoztatott a repülőtér üzemeltetője.

Az új, 11 500 négyzetméteres utasmólóban 8 normál gyalogos és 6 buszos beszállítókapu mellett étel- és italvásárlási lehetőség, 3 nagy kapacitású mosdóblokk, valamint egy dohányzóterasz is szolgálja majd az utasok kényelmét.A 2A Terminállal való összeköttetés úgy valósul meg, hogy az utasok a jegykezelést követően egy pillanatra sem hagyják el a komfortos épületet; a fő terminálépületből egy mozgólépcsővel és lifttel felszerelt összekötő épületen keresztül érik el a körülbelül 120 méter hosszú, tágas és klimatizált/fűtött folyosót, ami a beszállítócsarnokhoz vezet.

Ilyen lesz új utasmóló nyárra (látványtervek)

Fotó: Budapest Airport

Az új utasmóló építése 8,3 milliárd forintba kerül, amit teljes mértékben a Budapest Airport finanszíroz. A létesítmény a következő években kényelmes és tágas térrel szolgálja ki a dinamikusan növekvő ferihegyi utasforgalmat. Az új utasmóló az új terminálépület átadásáig lesz használatban, ezt követően a könnyűszerkezetes, újrahasznosítható elemekből megépült beszállítócsarnokot a Budapest Airport elbontja.