Napfogyatkozás-néző járatot indít egy légitársaság

Forrás: turizmus.com

 2024. február 24. 19:29

Az április 8-i teljes napfogyatkozás megfigyelésére indít járatot egy légitársaság. A jelenség több menetrend szerinti járatról is megfigyelhető lesz.
Egy teljes napfogyatkozás (amikor a Hold teljesen kitakarja a Napot) már a földről nézve is különleges látványosság, de repülőből még ennél is nagyobb élmény lehet. Ennek lehetnek részesei a Delta Air Lines utasai, akik az idén április 8-án Észak-Amerikából látható jelenséget 9100 méter magasból figyelhetik meg.

 

A napfogyatkozás sávja a Csendes-óceán déli részén kezdődik, majd északkeleti irányban átszeli egész Észak-Amerikát. A kontinenst Mexikó partjainál éri el, az Egyesült Államok határát Texasnál, Kanadáét Ontario tartományban lépi át, és Új-Fundland tartományban hagyja el a földrészt. A jelenség leghosszabb időtartama 4 perc 28 másodperc lesz.

A NASA szerint 2044-ig ez lesz az utolsó teljes napfogyatkozás, amelyet az USA egybefüggő területe felett látni lehet. Warren Weston, a Delta Air Lines vezető meteorológusa szerint az idei jelenség ráadásul több mint kétszer olyan hosszú ideig fog tartani, mint a 2017-es napfogyatkozás, és a sáv is majdnem kétszer olyan széles lesz.

A légitársaság különjáratot indít egy Airbus A220-300-as repülőgéppel, amelynek nagy ablakaiból különösen jól láthatják majd a jelenséget az utasok.

Az április 8-i teljes napfogyatkozás jó programnak ígérkezik Észak-Amerikában

Fotó: 123rf.com

A repülőgép 12.15-kor száll fel a texasi Austin-Bergstrom nemzetközi repülőtérről, és 16.20-kor landol a detroiti Wayne repülőtéren. A légitársaság szerint ezen az útvonalon lehet a leghosszabb ideig megfigyelni a napfogyatkozást.

Bár a különjáratra 24 óra leforgása alatt elfogyott az összes jegy, aznap a Delta több másik, menetrend szerinti járatáról is lehet majd látni a jelenséget, ezért a légitársaság azt tanácsolja az utasoknak, hogy mindenképpen vigyenek magukkal védőszemüveget.

Korábban egy másik amerikai légitársaság, a Southwest Airlines is jelezte, hogy több április 8-i járatáról nagy valószínűséggel látni lehet majd a jelenséget.