Erős szezont várnak a tengeri hajóutak szervezői, új óriások a vízen

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. április 25. 10:45

A nemzetközi színtéren és a hazai piacon egyaránt pozitívak a tengeri hajóutakkal kapcsolatos idei várakozások. Az európai vizeken szolgálatot teljesítő, különleges szolgáltatásokat kínáló új hajók, az enyhülő egészségügyi szabályok és az újrainduló csoportos hajóutak erős évet vetítenek előre.

Rettentően nehéz, a folyamatosan változó előírások miatt rengeteg munkát adó év volt a 2021-es, de a várakozásokhoz képest végül jól alakult – értékelték egyhangúlag a tengeri hajózás tavalyi évét a lapunk által megkérdezett utazási irodák képviselői. Az idén a korábbinál könnyebb évben reménykednek, hiszen a tavalyi év folyamán végig többféle protokollt kellett követniük: az utasoknak a légi- és hajótársaságok által előírt, valamint a kikötési ponton érvényben lévő szabályozásnak egyaránt meg kellett felelniük, de a több országot érintő hajóutaknál akár egy útvonalon is lehetett eltérés a partraszállás feltételeit illetően.

A 2021-es év ráadásul nem is volt teljes, hiszen az európai tengereken a hajók a megszokottnál később, csak a nyár folyamán kezdték meg útjaikat. A hazai értékesítő irodáknak az év második félévében az európai vizeken zajló utakból azonban így is egészen jó forgalma volt, a Karib-térség a téli szezonban, a későn feloldott korlátozások és az utasok óvatossága miatt azonban gyengébben teljesített.

 

Erős lehet a 2022-es év

„A 2022-es hazai várakozások kifejezetten optimisták, az egyéni és a csoportos előfoglalásokban egyaránt jelentős növekedés van" – nyilatkozta szerkesztőségünknek Tarnóczi Barna, a TENSI utazási iroda tulajdonos-ügyvezetője. Az elkövetkező időszakra a teljes iparágat pozitív érzés övezi, felívelő szakaszra számítanak. A szigorú, járványellenes protokoll (többszöri tesztelés a hajóút előtt és alatt, 12 év felett csak oltott utasok fogadása, szigorú fedélzeti fertőtlenítés, a szolgáltatások érintésmentessé tétele, buborékban megvalósított kirándulások stb.) révén a műfaj bizonyította biztonságosságát, a hajótársaságok tőzsdei forgalma, részvényei egyaránt erősödtek.

A bizakodást megalapozó, egyik legfontosabb tényező a Covid-helyzet örvendetes javulása: nemcsak a járvány látszik visszaszorulni, de az átoltottság szintje is jelentős mértékben javult az egy évvel ezelőttihez képest. A teljes átoltottsággal rendelkezők egyre kevesebb korlátozással találják szembe magukat mind a hajókon, mind a kikötőkben, ami mindenképpen jó hír, hiszen a parti kirándulásokkal kapcsolatos megkötések, a „buborékban" zajló városnézések sokak kedvét elvetették az utazástól. A fontosabb desztinációkban, Európában és a Karib-térségben megszűnő korlátozások hatását szinte azonnal éreztük a foglalásokban – emelték ki többen is a megkérdezettek közül.

Az előfoglalások dinamizmusát látva a TENSI, a többi értékesítő irodához hasonlóan, bízik abban, hogy az idén elérhetik a 2019-es csúcsév forgalmának 2/3-át, de az orosz–ukrán háború okozta instabil helyzetben nehéz jóslatokba bocsátkozni. Mindenképp örömteli, hogy a háború kirobbanásakor az utasok érdeklődésében érezhető megtorpanás pillanatnyi volt, pár nap után a korábbi lendülettel folytatódott. Egyes útvonalak viszont megváltozhatnak vagy törlődhetnek a konfliktus hatására: a Balti-tengerre kalauzoló utaknál a korábban népszerű szentpétervári kétnapos kikötéssel jelenleg nem számolhatnak a hajótársaságok – tudtuk meg.

A Costa Smeralda 2021 nyarán kezdte el újra szelni a habokat

Fotó: 123rf.com

Új óriások szelik a vizeket

Az iparágat jellemző bizakodásnak jó fokmérője, hogy a kisebb és nagyobb hajótársaságok folyamatosan tervezik és építik az új hajókat, a modern utazó igényei mellett a környezettudatosságra is egyre inkább figyelve. A Royal Caribbean a világ legnagyobb hajóját, a májusi szezonkezdetre Európába érkező Wonder of the Seas-t, a Costa a Toscanát, a Celebrity a luxus kategóriát képviselő Beyondot, az MSC Cruises az MSC Seascape-et és a vadonatúj koncepciójú MSC World Europát állítja üzembe, míg a Disney Cruise Line a Wish, a Norwegian a Prima, a Princess Cruises az Enchanted lélegzetelállító extráival igyekszik megnyerni a hajózni vágyókat. Az idén a Ritz Carlton első hajója, az Evrima, valamint a Carnival Cruise Line Celebration névre keresztelt hajója is kipróbálható lesz.

 

TENSI Holiday: Gyorsan betelnek a csoportos hajóutak

A TENSI Holiday az egyéni utak gazdag választéka mellett többféle repülős, csoportos hajóutat is kínál. A magyar idegenvezető által kísért utak között nagyon népszerű a Dél-Olaszország és Görögország látnivalóit kombináló program, a hajóút után egész napos kirándulással Alborabellóba és Matera városába. A kínálatukban újdonság és szinte azonnal betelt az Azori-szigetekre induló, Marokkót érintő csoportos útjuk is. Komoly érdeklődés van a Costa Venezia isztambuli indulású, Görögországot és Törökországot érintő 14 éjszakás útvonalára. Izlandra és Skóciára, valamint a norvég fjordokhoz is eljuthatnak velük az érdeklődők. Az idei évben viszonylag későn megnyitó Karib-térségbe és az egész télen nagy népszerűséggel futó Dubajba is indítanak majd csoportos utat.

A Royal Caribbean Spectrum of the Seas nevű hajója felülnézetből

Fotó: 123rf.com

Erős nyarat vár a Tengerjáró

„A korlátozások fokozatos feloldása nemcsak a munkánkat könnyíti meg, de az utazási kedvet is érezhetően növeli" – beszélt tapasztalatairól lapunknak Nemes Horacek Márta, a Royal Caribbean Group (RCG) hazai képviseletét ellátó Tengerjáró Kft. ügyvezetője. A szakember az Európában jelen lévő hajók magas számát és az utasok érdeklődését látva szintén erős nyárra számít, annak ellenére, hogy az északi hajóutaknak nem kedvez a szomszédunkban kitört háború. „A társaságok egyelőre nem törölték, csak módosították a programot, az utazóközönség pedig szerencsére rugalmasan fogadja az útvonalat érintő változásokat" – jelezte.

Horacek Márta az idei év változásai közül kiemelte, hogy - az óceánjáró hajók Velencéből való kitiltása miatt - a RCG az idei évben Ravennából indítja hajóit, a társaság a helyiekkel közösen a kikötő modernizálásába is beszállt. Az észak-olasz állomásra az indulás napján Bolognából és Velencéből is indítanak transzfereket. A Celebrity – mely három luxuskategóriájú hajóval, köztük a Beyonddal lesz jelen a kontinens vizein - árrendszerét alakította át, az elvárt borravaló, egy italcsomag és a WIFI költségét beleépítette az árba.

A Tengerjáró két csoportos hajóutat indít az idén: egyet július elején, izlandi és írországi megállókkal a RCI hajóján, egyet pedig novemberben a Karib-térségben, a Celebrityvel. A jól bevált útvonalak mellett utasaik idén először választhatják a Limasszolból induló, a Szentföldet és néhány görög szigetet érintő, 7 éjszakás körutat.

Az utasok biztonsága továbbra is kiemelt figyelmet kap a fedélzeten: a hajótársaságok – melyek a Covid elleni küzdelemben kulcsfontosságúnak tartották az utaslétszámok csökkentését – továbbra sem töltik 100 százalékra a hajókat, idén nyárra a kapacitásaik 60-70 százalékát fogják értékesíteni.

A Carnival Conquest Curacao kikötőjében

Fotó: 123rf.com

 

Újraindultak a csoportos hajóutak az OTP Travelnél

Csoportos hajóútja 2021-ben ugyan nem volt, viszont hónapról hónapra készítette a foglalásokat a mediterrán térségbe, az év végén pedig Dubajból kiinduló utazásokat értékesített az OTP Travel. „A csoportos hajóutak iránt az elmúlt néhány hétben élénk érdeklődést tapasztalunk, két év kihagyás után, 2022 februárjában a Karib-térségbe indítottunk sikeresen csoportot" – nyilatkozta lapunknak Molnár Judit ügyvezető.

Ugyan folyamatosan terveznek és újraterveznek, bíznak abban, hogy idén megvalósulhatnak a beütemezett csoportos hajóútjaik Izlandra, a mediterrán térségbe, a norvég fjordokhoz, a görög szigetekre, vagy Alaszkába a nyár folyamán. „Ezek a hajóutak már elérhetőek kínálatunkban, munkatársaink dolgoznak az őszi-téli kínálaton, amelyekre a korábban is népszerű útvonalakkal, valamint újdonságokkal készülünk" – ecsetelte a szakember, aki kérdésünkre a kuriózumok közül a San Fransiscóból induló, gazdagabb programmal, új útvonalon közlekedő alaszkai utazást, valamint a természeti szépségei miatt igen népszerű izlandi csoportos hajóutat emelte ki.

A tavalyi év végén újdonság volt hajós kínálatukban a Szaúd-Arábiából kiinduló útvonal, melyet az MSC Cruises több európai nagyvárosból kiinduló légi járatokkal együtt kínált. Erre az útvonalra is kihatással volt a járványhelyzet, azonban – lévén kuriózum – a későbbiekben nagyon sikeres lehet a magyar utazók körében is.

A kelet- és nyugat-mediterrán útvonalak mindig népszerűek hazánkban, mert az olasz kikötők autóval egyszerűen elérhetőek, a Norvégia partjai mentén közlekedő északi útvonalak a természeti szépségek miatt vonzóak – tudtuk meg Molnár Judittól.

A szakember bízik abban, hogy – legalább egy-egy hajótársaságnál – hamarosan egységes biztonsági protokoll lesz érvényben, és remélik, hogy a kirándulásokat illetően a nyári szezonban visszatér a szabad választás lehetősége.

 

A csoportokra és az egyéni utasokra is számít a JET Travel

2021. második fele szép forgalmat hozott a JET Travel számára. Ezek részben a 2020-as törölt utak leutazásai, de sok új foglalás is érkezett. „Nagy érdeklődés övezi a piacra visszatérő csoportos utazásainkat, emellett az egyéni utasokra is nagyobb számban számítunk az idén" – tájékoztatta szerkesztőségünket Tóth Zsuzsanna termékmenedzser.

Utasaikat új, valamint régi-új útvonalak egyaránt várják. „Tunisz városa visszatér a kikötési pontok körébe és több hosszabb program is elérhető a kínálatban, éppúgy, mint az eddigi közkedvelt útvonalak," – beszélt a desztinációkról a szakember. A mediterrán hajóutak tekintetében az autóval könnyen elérhető indulási kikötők az idén is népszerűek. Mivel a fjordvidék 2019-ben volt elérhető utoljára, így sokan észak felé indulnak az idén. Dubaj, valamint a Karib-tenger pedig már előre „slágergyanús" 2022–2023-as szezonban.

A Jet Travel májustól minden hónapban indít csoportos hajóutakat: nyáron a kelet- és nyugat-mediterrán útvonalak autóbusszal és repülővel egyaránt elérhetőek kínálatukban. Visszatérnek a norvég fjordokhoz is. „Az őszi szezonban több különleges mediterrán újdonság szerepel az árualapunkban, novembertől januárig az Emirátusoké lesz a főszerep, a téli szezonban pedig a klasszikus és hosszabb karibi túrákat ajánljuk a hajózni vágyóknak" – hangsúlyozta Tóth Zsuzsanna.

Hozzátette azt is, hogy az utasokra hatással van a háború okozta bizonytalanság. Néhány lemondásuk is volt emiatt, illetve többen kivárnak a jelentkezés véglegesítésével.

 

Élénk hajózási kedv a Vistánál

„A 2021-es év bíztatóan zárult, és az idei év eleje is arra mutat, hogy az utazóink hajózási kedve visszatért. Úgy tűnik, hogy 2022-ben meg tudjuk közelíteni a pandémia előtti foglalási számainkat" – tájékoztatta szerkesztőségünket Hodász Gabriella, a Vista Utazási Iroda utazásszervezési vezetője. Tapasztalataik szerint az utazók mostanra alkalmazkodtak a hajóra szállási feltételekhez, rugalmasabbak az esetleges kényszerű útvonalmódosítások tekintetében. Szerencsére csak átmenetinek tűnik az a tavalyi trend, hogy alig pár hónappal az indulás előtti érkeznek be a foglalások: a piac lassan visszaáll a korábban megszokott, átlagosan 6-12 hónappal az indulás előtt megtörténő foglalásokra.

Tapasztalatuk szerint továbbra is a mediterrán hajóutak a legvonzóbb és a leggyakrabban foglalt hajóutak, de egyre többen keresik a „bakancslistás" területeket (Új-Zéland, Dél-Amerika, Alaszka), valamint az explorer útvonalakat, ahol az érdeklődők kicsi, 200 fős hajókkal tudják felfedezni a világ rejtettebb területeit, szakértők, tudósok fedélzeti előadásai segítségével.

Az utazási iroda az idén csoportos hajóútjait is elindítja. „Két utat tervezünk nyárra a norvég fjordokhoz, ősszel pedig három csoportot indítunk, egyet athéni indulással, Törökország és Izrael érintésével, egyet barcelonai indulással az Atlanti-óceánig. Az őszi szünetre egy klasszikus nyugat-mediterrán csoportunk lesz, szintén Barcelonából" – beszélt terveikről a szakember.

Írásunk eredetileg a Turizmus.com Magazin 2022. áprilisi számában jelent meg.