Tenyérlenyomat olvasóval ellenőrzik a schwechati reptéren dolgozókat

Forrás: MTI

 2015. június 16. 16:03

Tenyérlenyomat-olvasó használatát kezdték meg a schwechati repülőtéren, a dolgozók személyazonosságának ellenőrzése a vénák mintázata alapján történik.

A vénaszkenner a jövő biztonsági rendszere - hangoztatta Rainer Philippeit szoftverfejlesztő. A szakértő nyilatkozata szerint ez az ellenőrzés "nem játszható ki", a tenyér vénáinak mintázata minden embernél egyedi és változatlan.

Az új biztonsági rendszert néhány éven belül az utasok ellenőrzésére is bevezethetik - hangzott el az osztrák közszolgálati televízióban.

A beszámoló szerint a vénaszkennert nemcsak a repülőtéren alkalmazzák, egy bécsi gyógyszertárban már a dolgozók azonosítására használják, így visszakövethető a patikusok gyógyszerkiadása.

A vénaszkennert Japánban és Lengyelországban már bankautomaták használatánál is tesztelik.

A schwechati repülőtér védelmét ellátó magáncég hat korábbi alkalmazottját azzal gyanúsítják, hogy embercsempészetben segédkeztek és illegális bevándorlókat juttattak fel a gépekre. A biztonsági ellenőrző rendszeren átjutott utasok a repülőtér várójában az illegális bevándorlóknak adták át a jegyeiket, akik így az Egyesült Államokba és Nagy-Britanniába tartó járatokra jutottak fel.