Tesztrepülés előtt áll a Concorde utódja

Forrás: turizmus.com

 2020. január 04. 15:06

A NASA bejelentette, hogy jóváhagyták az új X-59 Quiet SuperSonic Technology (QueSST) szuperszonikus repülőgép végleges összeszerelését.

Ez azt jelenti, hogy a repülőgép 2021-ben készen áll az első tesztrepülésre – írta más lapokkal egyetemben a Fox News.

Az X-59 új korszakot nyithat a szuperszonikus repülésben. Úgy tervezték meg, hogy a hangnál gyorsabban repüljön, anélkül, hogy a korábbi szuperszonikus repülőgépek bosszantó – sőt, riasztó – hanghatásait produkálja. A futurisztikus légi jármű összeszerelése már 2018 novembere óta folyik a kaliforniai Palmdale-ben, és lassan elő is tűnnek a körvonalai. Elődje, a Concorde nagyon népszerű volt, de elviselhetetlen hanghatással repült. A Szövetségi Repülési Igazgatóság (FAA) 1973-ban megtiltotta a repülőgépeknek, hogy a hangsebességnél gyorsabban repüljenek át a szárazföld fölött, így a Concorde szuperszonikus tudása lényegében csak az Atlanti-óceán feletti térségben tudott kibontakozni.

A Concorde – a British Airways és az Air France üzemeltetésében – egészen 2003-ig, a forgalomból történő kivonásáig ezzel a megszorítással repült.

Egy régi Concorde gép

Fotó: wikipedia.org

Azonban a hangsebességnél gyorsabb légi utazás iránti igény továbbra is fennmaradt, ezért a légitársaságok vezetői a kutatóknak feladták a leckét: miképpen tudnák megoldani, hogy egy szuperszonikus repülőgép ne okozzon extra erős hanghatásokat?

A NASA repüléstechnikai szakmérnökei, úgy tűnik, most reménykeltő megoldást találtak. A Lockheed Martin által létrehozott, jellegzetes, hosszú és hegyes orrú gép állítólag csak akkora zajt csap, mintha becsuknánk egy kocsi ajtaját.

Az első tesztrepülések a Mojave sivatag felett zajlanak majd, egyébként is itt szokták kipróbálni az új gépeket. A repülőgép 16 700 méter tengerszint feletti magasságban, több mint 1500 kilométer/óra sebességgel tud majd repülni, ami azt jelenti, hogy valamivel több, mint három óra alatt képes megtenni a London–New York távolságot.

Kapcsolódó cikkek