Tesztrepülőgép halálos balesete Pécs közelében

Forrás: MTI

 2018. június 01. 09:55

Tesztrepülés közben lezuhant csütörtök délelőtt a Magnus Aircraft Zrt. eFusion típusú gépe a pécs-pogányi repülőtér közelében.

A járműben utazó 61 éves és 42 éves férfi a helyszínen meghalt. A rendőrség légiközlekedés veszélyeztetése miatt büntetőeljárást indított az ügyben. Popovics Dejan, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság (BMRFK)szóvivője korábban az MTI-nek elmondta: az elektromos repülőgép 10 óra közül szállt fel, megtett két kört, majd ismeretlen okból lezuhant. A légi jármű kigyulladt, a rajta utazó két ember meghalt.

A gép a repülőtértől körülbelül másfél kilométerre, egy kukoricaföldre zuhant, a növények 5-10 méteres sugarú körben megégtek. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel közölte, hogy a Magnus Aircraft Zrt. eFusion típusú gépe zuhant le. A balesetben két szerelő vesztette életét.

A rendőrség - szakértők bevonásával - légiközlekedés veszélyeztetése miatt indított büntetőeljárást az ügyben.

Bokrétaünnep után történt a baleset

A pécs-pogányi repülőtér szomszédságában szerdán tartották a Magnus Aircraft Zrt. repülőgépgyárának bokrétaünnepét. A Magnus Aircraft Zrt. repülőgépgyára a nyár végére készül el. Első ütemben egy 2000 négyzetméter alapterületű összeszerelő-üzemet és irodaépületet alakítanak ki. A létesítmény legkevesebb 105 embernek ad majd munkát, évente minimum 200 repülőgépet fog gyártani.

Egy eFusion (b) és egy Fusion 212 repülőgép a Magnus Aircraft Zrt. épülő összeszerelő üzeme és irodaépületének bokrétaünnepségén

Fotó: MTI / Sóki Tamás

Az összeszerelő üzem elkészültét követően, a második ütemben egy 5000 négyzetméteres kompozitüzem építését is tervezik. A magyar kormány a beruházáshoz 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad.

A Magnus Aircraft a világon először fejlesztett ki kompozit anyagokból készülő kétüléses repülőgépet, amely műrepülésre alkalmas. Emellett kifejlesztett egy olyan gépet, amely nem kerozinnal, hanem benzinnel működik, és szintén kompozit anyagból készült; így alacsonyabb a környezetterhelése és fenntartási költsége, mint más repülőknek.

Az eseményen az épülő összeszerelő üzem legmagasabb pontjára kitűzött bokrétát a cég által gyártott két repülőgép is átrepülte.