Tévedésnek bizonyult az Air France tornacipős fiatalítása

Forrás: turizmus.com

 2018. november 30. 12:13

Az Air France új vezérigazgatója a jelek szerint bezárja a Joon-t, amely csak tovább élezte a bérezési feszültségeket a francia légitársaságnál.

Benjamin Smith a Le Figaro francia lapnak úgy nyilatkozott, hogy nem látja a jövőjét a tavaly létrehozott fiatalos arculatú, hibrid modellben működő légitársaságnak. Minderről az Airportal.hu számolt be.

Az Air France-nál már tavasszal is komoly károkat okoztak a bérsztrájkok, az előző vezetőnek is amiatt kellett távoznia. A Joonnál lényegesen kevesebbet keresnek a légiutaskísérők, mint az Air France-nál.

A Joon légi utaskísérői

Fotó: turizmus.com

A cég kifejezetten nem low-cost, és nem is hibrid légitársaságként akarta definiálni magát, hanem mint egy innovatív, fiatalokat célzó légitársaság, amely az Air France kistestvére. A Joon ugyanakkor meglehetősen alacsony juttatásokat biztosító kollektív szerződéssel foglalkoztatta a munkavállalókat.

Pedig október végétől még az Air France budapesti járatait is átvette a Joon, de így sem tudott nullszaldóssá válni – írja az Airportal. A szabadidős és rövid távú útvonalakon a Joon főleg a Ryanaiirel és az easyJettel versenyzett, de még anyavállalatának másik leányával, a Transavia France-szal is konkurált. Az Air France átvenné a Joon dolgozóit a megszüntetés után.