Thaiföldi puccs - Ebben az időszakban kevés az országban a szervezett turista

Forrás: MTI

 2014. május 25. 09:11

Ez az időszak nem szezonja a thaiföldi utazásoknak, május végén, június elején nem nagyon utaznak csoportosan a távol-keleti országba, egyéni utasok lehetnek szórványosan - mondta Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője.

Hozzátette, a Külügyminisztérium fokozott óvatosságra való figyelmeztetése Thaiföld déli részére vonatkozik, míg a magyar utazók Bangkokba meg a szigetekre - Phuket, Pattaya, Koh Samui - vagy az északi országrészbe mennek.

A távoli, egzotikus úticélok közül Thaiföld a legnépszerűbb a magyar turisták körében, ezeknek az utazásoknak azonban a téli időszakban van a szezonja. A szakértő felhívta a figyelmet arra: ma már nem utaznak a magyarok tömegesen Thaiföldre, mint a válság előtt, amikor több chartergéppel szállították az utasokat, hanem menetrend szerinti járatokon foglalnak le helyeket az utazási irodák.

Thaiföldön pénteken magához vonta a miniszterelnöki jogköröket a hadsereg főparancsnoka, Prajuth Csan-ocsa, aki előző nap vértelen puccsal átvette az ország irányítását.

Tomaj Dénes, Magyarország thaiföldi nagykövete az MTI-nek pénteken telefonon azt mondta, hogy a katonai hatalomátvétel ellenére jórészt zavartalanul zajlott az élet pénteken Bangkokban.

A Külügyminisztérium mindamellett továbbra is fokozott óvatosságra inti az országba utazó vagy ott tartózkodó magyar állampolgárokat. Arra kérik őket, hogy thaiföldi tartózkodásuk és odautazásuk alatt tanúsítsanak fokozott óvatosságot, tartsák maguknál úti okmányukat és maradéktalanul tartsák be a hatóságok utasításait. Kerüljék a politikai színezetű tömegmegmozdulásokat és konfliktushelyzeteket. Ha mégis politikai demonstráció közelébe kerülnek, a lehető leggyorsabban hagyják el a helyszínt.
A nagykövetség emellett javasolja, hogy az utazók regisztrálják magukat a Konzuli Szolgálat rendszerében, hogy szükség esetén elérhetőek legyenek, konzuli segítséget lehessen nekik nyújtani.

Az este tíz és reggel öt óra között érvényes kijárási tilalom azokra nem vonatkozik, akiknek ebben az időben indul vagy érkezik a repülőjáratuk Thaiföldre, ha fel tudják mutatni repülőjegyüket.

Bangkokban lassan hat hónapja tartanak a zavargásokkal kísért kormányellenes tüntetések, amelyekben eddig 27 ember halt meg és több mint nyolcszáz megsebesült. Januárban rendkívüli állapotot vezettek be az országban, de miután márciusra javult a biztonsági helyzet, a rendelkezést feloldották.