Tiltakozások Mallorcán a turistaáradat ellen

Szerző: Elek Lenke

 2018. július 20. 11:26

A turizmus megöli Mallorcát! A turizmus terrorizmus! – ehhez hasonló szélsőséges feliratú táblák is láthatók voltak a legutóbbi tüntetéseken, Palma di Mallorcán.

A főleg britek, németek és skandinávok által látogatott szigeteken egyre többen tiltakoznak a tömegturizmus ellen. Naponta tízezren szállnak fel és le Palma repülőterén. Ezt kezdik megelégelni a helyiek. Az elmúlt napokban civil aktivisták egy csoportja fogadta őket a repülőtéren, miközben táblákat lengettek, jelszavakat kiabáltak és énekeltek.

A tüntetés mögött álló Ciutat per a qui l'habita szervezet azt írta a Twitteren: "Naponta átlagosan 1100 járat érkezik a repülőtérre, ez megöl minket."

A felirat nem szorul magyarázatra

Fotó: alltomresor.se

Bár a sziget lakóinak többsége a turizmusból él, az utóbbi években annyira felmentek az árak az üzletekben és a vendéglátó helyeken is – igazodva az Európából érkező turisták zsebéhez – hogy a helyiek nem tudják ezeket már megfizetni.

A fiatal párok nem tudnak lakáshoz jutni, mert azok árai az egekbe szöktek, ugyanis minden létező szobát kiadnak.

A mozgalom táblákat állított fel a piacokon, a következő szlogennel: "Ez a város az itt élőké, nem a látogatóké."

- A piacokat annyira elözönlik a turisták, hogy az idősebb helyi lakosok már szinte alig tudnak ott vásárolni, mert elsodorják őket, így már nem vásárolhatnak ott, a saját tempójukat követve. Az egyik öreg hölgy a minap a botjával fenyegette meg az állandóan fényképező látogatókat, akiktől oda sem lehet férni a standokhoz – olvasható az alltomresor.se szakmai online magazinban. De foglalkozott a témával nagy terjedelemben a Dagens Nyheter svéd napilap is.

A tiltakozásokhoz környezetvédelmi szakemberek, antropológusok és geológusok is csatlakoztak.