Tiltakoznak az utazási irodák a Lufthansa ellen

Forrás: turizmus.com

 2015. június 08. 14:05

A UFTAA, az utazási ügynökök nemzetközi szervezete is ellenérzését fejezi ki a Lufthansa GDS-díjával kapcsolatban.

Ahogy közleményük írja: „A Lufthansa megkérdőjelezhető bejelentése voltaképpen a légitársaság európai domináns pozíciójára épül, aminek alapja számos európai légitársaságban szerzett részesedése és a Star Alliance-ban való meghatározó szerepe. Az UFTAA elnöke, Joe Borg Olivier szerint a légitársaság által kért 16 eurós díj jóval magasabb, mint a GDS-eknek eddig fizetett két eurós tarifa, a különbség pedig a Lufthansa befolyását és unfair politikáját tükrözi.

Első látásra úgy tűnik, a Lufthansa (ki)használja az utazási irodákat a GDS-ekkel vívott harcban.

A szervezet légiközlekedési és IATA bizottsága úgy véli, ez az összeg ráadásul nem is jeleníthető meg a IATA BSP rendszerében, hiszen ez adminisztrációs költség. A szervezet véleménye szerint a GDS díj terhelését a GDS rendszereken belül az utazási irodáknak vissza kellene utasítaniuk a BSP rendszer nem megfelelő használatára hivatkozással, amíg ezt nem tisztázzák. Az UFTAA jogászai jelenleg vizsgálják, hogy a Lufthansa kezdeményezésének van-e jogi hatása a Lufthansa Csoport és az utazási irodák kapcsolatára a IATA rendszerére vonatkozóan.

A szervezet légügyi és IATA bizottságának vezetője, Yossi Fatael kéri, hogy az ügyet sürgősséggel tárgyalják meg a Passenger Agency Programme Global Joint Council legközelebbi, genfi ülésén június végén.”

A díj bevezetése ellen már az Amadeus is felemelte szavát.