Tisztábbak a vasúti várók az önkormányzatok kezelésében

Forrás: turizmus.com

 2018. január 24. 09:44

A MÁV még 2016 tavaszán indította újra önkormányzati együttműködési programját, és országszerte már 137 vasútállomás üzemeltetéséről állapodott meg.

A MÁV a feladatok megosztásával a helyhatóságokat is érdekeltté tette az utasvárók, az állomásépületek és közvetlen környezetük tisztaságának fenntartásában, a szolgáltatási színvonal javításában. Az önkormányzatok feladata egyebek között a peronok és a közlekedési utak, közösségi terek takarítása, hó-, jég- és csúszásmentesítése, kertészeti és hibaelhárítási munkák elvégzése.

Az önkormányzatok sokkal könnyebben, hatékonyabban és gyorsabban tudnak helyben egy-egy problémára, feladatra reagálni. A települések – főleg a kisebb falvak – a vasúti megállóhelyet is a sajátjuknak tekintik, és úgy is kezelik: mindent megtesznek annak érdekében, hogy rendezett legyen.

Felvirágozták a balatonszentgyörgyi állomást

Fotó: mav.hu

Napi szinten foglalkoznak a gondozásra, takarításra átvett területekkel, a MÁV által biztosított keretösszegből pedig olyan munkákat is elvégeznek, melyeknek köszönhetően jelentősen megváltozik az adott állomás és közvetlen környezete; gyakran ott is kialakítanak virágágyásokat, parkokat, ahol erre korábban nem volt példa.

A MÁV ugyanakkor ígéri, hogy továbbra is igyekszik javítani a szolgáltatási színvonalat. A MÁV-nak a felújításokkal, az országos virágültetési akcióval vagy a vasúti gyalogos-aluljárók színesítésével az a célja, hogy az állomásokat és a pályaudvarokat hangulatosabbá tegye – ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy javuljon a közszolgáltatás minősége, az utasok és a látogatók közérzete.