Három év múlva talán újra járhat a Titanic Southampton és New York között

Forrás: turizmus.com

 2024. március 18. 18:43

Clive Palmer ausztrál milliárdos újra előjött régóta dédelgetett tervével, hogy megépíti a szerencsétlenül járt hajó pontos mását. A hajón 2345 utas számára lenne hely.

Egy ausztrál milliárdos meg akarja építtetni a Titanic élethű mását – báltermestül, medencéstül, törökfürdőstül. A 69 éves bányamágnás, Clive Palmer a Sydney-i Operaházban jelentette be ambiciózus tervét a média képviselői előtt. A Titanic II. még az eredetinél is jobb lesz, és 835 kabinban 2345 utas számára lesz benne hely – ígéri a vállalkozó.

A hajó a tervek szerint 2027 júniusában tenné meg első útját a dél-angliai Southampton és New York között, remélhetőleg anélkül, hogy jéghegynek ütközne. Az utasok között természetesen Palmer is ott akar lenni. A vállalkozó 500 millió és egymilliárd ausztrál dollár (300 és 600 millió euró) közötti összeget tervez költeni régóta dédelgetett álmának megvalósítására.

Nem ez az első alkalom, hogy Palmer bemutatja vízióját egy új Titanicról, már 2012-ben is bejelentett egy hasonló projektet. A megvalósulás azonban egyre csak halasztódott, egyebek mellett a koronavírus-járvány miatt, de médiaértesülések szerint az egyik érintett kínai céggel folytatott pénzügyi viták miatt is.

„Amikor az első alkalommal bemutattuk a projektet, sok minden nem ment jól” – idézte az AAP ausztrál hírügynökség a vállalkozót. „De én még mindig ugyanolyan elkötelezett vagyok, és most, hogy a pandémiának vége, meg fogjuk csinálni” – tette hozzá. Az excentrikus milliárdos azt nem árulta el, hogy melyik hajógyárban készül majd a luxushajó, de már 2025 elején megkezdik az építést.

A Titanic II. terve még 2016-ból

Fotó: Titanic II/Facebook

A Titanic több mint pusztán hajó: „a bátorság, az ellenálló képesség és a tettrekészség epikus példája” – lelkendezett Palmer, aki egy ideig politikusként is tevékenykedett. Arra a kérdésre, hogy a finanszírozás biztosított-e, a vállalkozó azt felelte, hogy több pénze van, mint tíz évvel ezelőtt, és akár több Titanicot is meg tudna építeni, ha akarna. „Két lehetőség áll előttem: vagy még több pénzt adok a feleségemnek vásárlásra, vagy pedig a Titanicra költöm ezt az összeget – és a Titanicra költöm, mert a feleségem már eleget vásárolt.”

Az eredeti Titanic 1912. április 10-én futott ki Southampton kikötőjéből, fedélzetén 2200 emberrel. Az elsüllyeszthetetlennek hitt luxusgőzös alig néhány nap múlva jéghegynek ütközött – és elsüllyedt. A balesetben több mint 1500 ember halt meg. A hajóroncs 3800 méter mélyen fekszik a tenger fenekén.

A szerencsétlenség számos történész, filmes és kalandor képzeletét gyújtotta lángra szerte a világon. Tavaly júniusban például a Titan tengeralattjáró, fedélzetén öt fővel indult a roncs felderítésére, de a nagy nyomás miatt felrobbant, az utasoknak esélyük sem volt a túlélésre – írja a Zeit a dpa híre alapján.