Tíz év után újra vonatozhatunk Győr és Pozsony között

Forrás: MTI

 2017. november 25. 20:12

Csaknem tízéves szünet után, decemberben újraindul a rendszeres vasúti személyszállítás a Pozsony Ligetfalu-Rajka-Győr vonalon - írta a szlovák közlekedésügyi tárca az MTI-nek.

Az érintett vonalon december tizedikén indul újra a vasúti személyforgalom, mindkét irányba együttvéve tíz vonat jár majd naponta, többségük a reggeli és a délutáni csúcsforgalom idején. A járatokat a magyar-osztrák GySEV üzemelteti majd.

A Pozsony Ligetfalu állomásról illetve odáig közlekedő járatok a Pozsony Ligetfalu-Hegyeshalom szakaszon személyvonatként közlekednek majd, vagyis minden megállóhelyen megállnak.

Pozsony-Ligetfalu vasútállomása

Fotó: wikimapia

A vonatok egy része Hegyeshalomtól Győrig illetve vissza gyorsított járatként közlekedik. Ezeknek a járatoknak az érkezési időpontjait úgy időzítették, hogy az utasok számára lehetővé tegyék a közvetlen csatlakozást a Budapest irányába közlekedő illetve az onnét érkező gyorsvonatokra és Intercity járatokra.

A vasúti személyszállítás, a Pozsony-Győr vonalon történő újraindítására a Magyarország és Szlovákia között beindított közös infrastrukturális fejlesztések keretében kerül sor. A fejlesztések gerincét három új fő közlekedési tengely - az októberben építeni kezdett új komáromi Duna híd, a Rajkát Győrrel összekötő autópálya, illetve a Miskolc-Kassa autópálya - létrehozása alkotja.

Ezek mellett sok kisebb közlekedési összeköttetés megteremtése is tervben van, egyebek mellett az, hogy személyforgalom indul 7 olyan vasúti vonalon, ahol jelenleg ilyen nem bonyolódik. Utóbbiak egyike a Pozsony-Győr szakasz, amelyen a személyforgalom újraindítása javítja és komfortosabbá teszi a határ menti régiók összeköttetését.