TÍz éve repül Budapestre a Qatar Airways

Forrás: turizmus.com

 2021. január 18. 13:26

A Qatar Airways 2021. január 17-én ünnepelte, hogy pontosan 10 éve érkezett meg az első menetrendszerinti járata Dohából Budapestre.

2011-ben a Budapest Airport vízsugaras köszöntéssel üdvözölte a leszálló Airbus A320 gépet, amelynek fedélzeten tartózkodott a légitársaság vezérigazgatója, Akbar Al Baker is.

Egy kép az első Qatar Airways-járat 2011-es ünnepélyes ferihegyi fogadásáról

Fotó: Csemniczky Kristóf

A járat a 23. európai desztináció, világviszonylatban pedig a 97. úti cél volt a Qatar Airways teljes hálózában. Akkoriban heti 4 járattal üzemelt a légitársaság (még bukaresti megállóval) a magyar és a katari főváros között, gyorsabb útvonalat biztosítva a magyar utazóknak a Perzsa-öböl, illetve Ázsia, és a Csendes-óceáni térség eléréséhez.

Napjainkban, a pandémia időszakában is heti háromszor működtet járatot a Qatar Airways Dohába, modern Boeing 787-es Dreamliner gépekkel.

A légitársaság az elmúlt 10 évben számos nemzetközi és hazai díjat nyert; többek között például a Magyar Utazási Irodák Szövetsége a tag utazási irodák szavazata alapján a „Legjobb légitársaság” díjával jutalmazta.

A Qatar Airways magyarországi country menedzsere, Martin Zdarek így nyilatkozott:

„Budapest továbbra is kulcsfontosságú piac számunkra, és köszönjük utasainknak, akik minket választottak, és azoknak a partnereknek, akik támogattak minket az elmúlt 10 évben. Örülünk, hogy továbbra is megtisztelnek minket bizalmukkal és részesei lehetünk utazási élményeiknek.”

A COVID-19 járvány során Katar állam nemzeti fuvarozójának fő célkitűzése az volt, hogy az embereknek segítsen hazajutni a világ bármely pontjáról. Ennek következtében a járvány kezdete óta a fuvarozó több mint 3,1 millió utast szállított haza, és szoros együttműködésben dolgozott a világ kormányaival, cégeivel.

Több mint 470 charter - és extra menetrendszerinti járat beiktatásával, a legfrissebb IATA-adatok szerint, az egyik legnagyobb nemzetközi fuvarozóvá vált.

A járvány kezdete óta a Qatar Airways a legfejlettebb biztonsági és higiéniai intézkedéseket hajtotta végre, ideértve a személyzeti védőfelszerelés (PPE) biztosítását a légiutas-kísérő személyzet számára és ingyenes védőfelszerelést az utasok számára.

Ezenkívül a fokozott higiéniai intézkedések mellett a légitársaság volt az első nemzetközi fuvarozó, amely a Katari Légügyi Szolgálat által működtetett Honeywell ultraibolya (UV) kabinrendszert telepítette, tovább fejlesztve higiéniai fedélzeti intézkedéseit.

Ezeknek a biztonsági lépéseknek az elismeréseként a Qatar Airways elérte a Gyémánt fokozatot az Airline Passenger Experience Association (APEX) Health Safety Powered by SimpliFlying auditján.

Menetrend:

Hétfő - Szerda - Péntek napokon

Doha (DOH) - Budapest (BUD), QR199, indul 08:25, érkezik 12:10

Budapest (BUD) - Doha (DOH), QR200, indul 15:45, érkezik 22:55