Tíz útvonalon közlekednek szezonális vonatok Szlovákiában

Forrás: turizmus.com

 2020. július 08. 14:36

A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) 44 szezonális vonatot indít, összesen tíz útvonalon július 4. és szeptember 15. között.

Mint azt Tomáš Kováč, a társaság szóvivője elmondta, így kívánják ösztönözni a szlovák állampolgárokat, hogy a nyarat otthon töltsék.

A nyári vonatok a Spišská Nová Ves – Spišské Podhradie, Eperjes–Stará Ľubovňa, Kassa–Muráň, Kassa­–Slavošovce, Kassa–Dobšiná, Eperjes–Besztercebánya , Kassa–Besztercebánya, Besztercebánya­Mlynky, Selmecbánya–Zólyom (Banská Štiavnica – Zvolen) és Pozsony–Plavecké Podhradie vonalakon közlekednek.

A vasúttársaság hozzátette: az újvonatjáratoknak köszönhetően a lakosok ellátogathatnak például a Szepesi várhoz (Spišský hrad) vagy Lubló várához (Ľubovniansky hrad), illetve a Szlovák Paradicsomba (Slovenský raj), a Murányi-fennsíkra (Muránska planina), a Szlovák-karszthegységbe (Slovenský kras), a Vydrovoerdei skanzenbe és más olyan helyekre, amelyek rajta vannakaz UNESCO listáján.

A szezonális vonatjáratok elsősorban olyan területeket érintenek, amelyek alkalmasak a gyalogló- és a biciklitúrákra.

A szepesi vár,  Közép-Európa egyik legnagyobb vára

Fotó: 123rf.com

Filip Hlubocký, a ZSSK vezérigazgatója úgy véli, hogy Szlovákiában sok olyan hely van, amelyet érdemes megismerni. „Épp ilyenkor, mikor az új típusú koronavírus befolyásolja az életünket, a szlovákiai nyaralás mellett kellene döntenünk. Mi több, egy ilyen döntéssel mindannyian hozzájárulunk a gazdaság újraindításához.”

A vasúttársaság továbbá arról tájékoztatott, hogy július 4. és 25. között szombatonként a Jégexpressz (Ľadový expres) is közlekedni fog.

A turistáknak tehát még több lehetőségük lesz arra, hogy belevessék magukat a csodás természetbe: csónakázhatnak a Palcmanská Maša-i víztározónál, lovagolhatnak a Szlovák Paradicsomban, ellátogathatnak a Dobsinai-jégbarlanghoz is.

„Azok, akiknek ennél is több energiájuk van, a legendákkal övezett Király-hegyet (Kráľova hoľa) vagy a Holló-sziklát (Havrania skala) is megmászhatják” – zárta a vasúttársaság.

(X)