Tízből kilenc osztrák idén több utazást is tervez, de jobban odafigyelnek az árakra

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2023. január 12. 12:51

Tízből kilenc osztrák idén több utazást is tervez, de jobban odafigyelnek az árakra – derül ki a Reufa utazási iroda szokásos év elejei utazási barométer felméréséből.

Az 1500-as mintán végzett reprezentatív kutatás szerint töretlen az osztrákok utazási kedve, ám a magas infláció miatti drágulás némileg változtat az idei utazási terveken. Az utazásokra és a nyaralásra idén fejenként átlagosan 1700 eurót szánnak Ausztriában, amely 150 euróval több, mint a tavalyi hasonló kutatásnál mért érték.Ennek jórészt a drágulás az oka, idézi a GD Consulting blogja Helga Freundot, a Ruefa ügyvezető igazgatóját, aki szerint utazási irodáiknál átlagban 8 százalékkal drágulnak az utazási csomagok. Időben történő előfoglalással azonban akár 40 százalékos kedvezményt is el lehet érni – érvelt a szakember az utazási irodák és a korai döntés mellett.

[kép címe]

Fotó: 123rf.com

A felmérés szerint a válaszadók 61 százaléka „jelentős mértékben" érzi az árak változást, csak 24 százalékuk mondta azt, hogy „egyáltalán nem érzi" a drágulást, illetve az nincs kihatással idei utazási döntéseire. A spórolásnak különböző technikáival kísérleteznek idén az osztrákok: 16 százalékuk a főszezonon kívül tervezi a nyaralását, míg 14 százalékuk kedvezőbb árú szálláshely kiválasztásával gondolja csökkenteni kiadásait. A megkérdezettek további 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy inkább helyben fogja majd vissza a költekezést, ám a szálláson nem spórol, míg 13 százalékra tehető azok aránya, akik inkább kevesebbszer utaznak, így csökkentve éves szinten az utazási kiadásokat. A válaszadók 12 százaléka választja az a spórolási taktikát, hogy eleve olyan desztinációt választ, amely jó ár-érték aránnyal bír a turisztikai szolgáltatások terén. A válaszadók 10 százaléka a last minute ajánlatokban reménykedik, a fennmaradó rész pedig vegyes technikákat használ.