Tizenhárom éve veszteséges zsinórban a Tarom

Forrás: MTI

 2021. január 11. 18:33

Tavaly 454 millió lej (93,2 millió euró) vesztesége volt a román állami légi társaságnak, a Taromnak, amely immár tizenharmadik éve zárta veszteségesen a mérlegét.

Az Economica.net gazdasági hírportál közlése szerint eredetileg 315 millió lej veszteséget ütemeztek be, de a koronavírus-járvány a várakozásoknál mélyebb válságba sodorta a vállalatot.

Az Airbus egyik A318-asa a levegőben

Fotó: 123rf

A bevételek értéke 573 millió lej volt, ami alig valamivel több mint a hat hónappal korábban remélt 1 milliárd lej fele. A vállalat annak ellenére termelt veszteséget, hogy a kiadások 300 millió lejjel csökkentek az eredetileg tervezetthez képest, ami a járatok szüneteltetéséből származott.

A vállalat tavaly 36,7 millió euró állami segélyt kapott a román államtól, amit az Európai Bizottság is jóváhagyott, de a vállalatnak 380 millió euróra lenne szüksége.

A Tarom az állami segélyért cserében szerkezeti átalakítási reformot kezdett tavaly, amelynek célja nyereségessé tenni működését.

A legoptimistább forgatókönyv szerint csak 2024-ben válhat ismét nyereségessé, de a pesszimistább becslések szerint ez csak 2027-ben következhet be.

A Tarom legutóbb 2007-ben regisztrált profitot, amikor a fapados légi társaságok még nem törtek be a román légi közlekedési piacra.