Tízezreket spórolhat, ha így használja külföldön a bankkártyáját

Forrás: turizmus.com

 2023. január 13. 09:47

Nem mindegy, milyen bank kártyájával fizet, ha külföldön jár. Egy családi utazás során 10 ezer forintnál is nagyobb lehet a különbség az egyes hitelintézetek által felszámított marzsban - hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Az OTP Bank a lakossági bankszámlacsomagok mellé most egy olyan új szolgáltatást kínál, melynek lényege, hogy a külföldi betéti kártyás vásárlásoknál a középárfolyamon számolja át a költéseket havi 300 ezer forint erejéig. Sőt a devizaátutalások is a középárfolyamon történnek ugyanekkora összeghatárig. Az internetes vásárlásokra és a hitelkártyás tranzakciókra nem vonatkozik az akció.

Aki külföldre megy, és bankkártyával fizet, annak a szolgáltatást valószínűleg megéri igénybe venni - olvasható a Bank360 blogbejegyzésében.

 

Nagyok a váltási különbségek a bankok között

Az OTP ezzel a szolgáltatással olyan fintech cégekkel akar versenyezni, mint a Wise vagy a Revolut, amelyek a magyarországi bankoknál lényegesen kedvezőbb árfolyamon váltják a devizát.

A hitelintézeteknek lassan három éve kötelező közzétenniük, hogy az Európai Központi Bank legfrissebb devizaárfolyamához képest mekkora marzsot számítanak fel a devizaváltások során az adott napon. Az eltérés pedig hatalmas az egyes piaci szereplők között. A bankok különféle árrést alkalmaznak az egyes valutapároknál, és az is gyakori, hogy az egyik irányba alacsonyabb, a másikba pedig magasabb az árrés.

Nem mindegy, milyen bank kártyájával fizet, ha külföldön jár

Fotó: 123rf.com

 

Mivel a legtöbb magyar utazó a téli hónapokban a népszerű síparadicsomok felé veszi az irányt, az euró forintra váltásánál alkalmazott árrés érintheti most a legtöbbjüket.

Ez alapján a nagybankok sorában az OTP-t a Takarékbank követi, amely kissé bonyolultan, a Magyar Bankholding külkereskedelmi devizaárfolyamához mérten adja meg a marzsait, de ezt beszámítva az EKB-s referenciarátára 0,9 százalékot tesz rá.

A többi bank 1,6-5 százalékos árfolyamrést alkalmaz, ami 1000 eurós külföldi költés esetén 16-50 eurónyi, vagyis a mostani (400 forint körüli) árfolyamon számolva hozzávetőlegesen 6400-20000 forint közötti plusz jelent a forint bankszámlán az átváltás után.

Természetesen egy bankkártya választásánál más szempontok is fontosak, nem csak a devizaváltás marzsa. Ilyenek lehetnek a kártyához kapcsolódó egyéb szolgáltatások, köztük az utasbiztosítás, amelynek minősége és tartalma úgyszintén sokat számít, ha a banki ügyfél elhagyja az országot. Akinek kapcsolódik ilyen a kártyájához, annak mindenképpen érdemes megnézni, hogy az mit tartalmaz, mikor és mennyit térít. Gyakran érdemes ennél egy kiterjedtebb, például kifejezetten a síelésre vagy más sporttevékenységre való utasbiztosítást kötni.

Fotó: Bank360 gyűjtés