Több brit vasútállomáson is elérhető jelnyelvi tájékoztatás

Forrás: turizmus.com

 2023. április 19. 14:43

Április elején nyolc Network Rail által kezelt állomáson indult el a jelnyelvi utazási információkat megjelenítő érintőképernyő.

A technológiát 2021-ben az Euston állomáson kísérleti jelleggel alkalmazták. Most a Network Rail északnyugati és központi régiójának mind a négy állomásán telepítették az érintőképernyőket, amelyeket az elmúlt három évben a nottinghami LB Foster képernyőgyártóval közösen fejlesztettek ki – írta meg a Railway Technology.

Dave Penney, a Network Rail északnyugati és központi régiójának utasforgalmi igazgatója elmondta: "Nagyon büszke vagyok arra, hogy az Euston állomáson két évvel ezelőtt a csapat által megkezdett úttörő munkát mostanra az egész ország állomásairól elterjesztették a siket utasok javára, akik a brit jelnyelvet használják. Tudjuk, hogy a vasúti utazás ijesztő lehet a különleges szükségletekkel rendelkezők számára, és nagyon remélem, hogy ez segít abban, hogy az emberek bátrabban utazhassanak vasúton."

A jelnyelvi tolmácsok a képernyőszoftver részeként elkészítettek  szabvány üzeneteket, de csapatuk készenlétben áll további testreszabott jelnyelvi tájékoztatásra is a fennakadások idején. Az üzeneteket egy órán belül át lehet alakítani brit jelnyelvre, majd a videókat 4G technológia segítségével töltik fel a képernyőkre.

A brit vasútállomásokon érintőképernyőn át zajlik a jelnyelvi tájékoztatás

Fotó: Network Rail

 

A technológiát a következő állomásokon használják: Birmingham New Street, London Euston, Liverpool Lime Street, Manchester Piccadilly, Leeds, Reading, London Paddington, Bristol Temple Meads.

Májusban a Kings Cross állomáson és a londoni Liverpool Street állomáson is bevezetik a technológiát.