Több ezer kerékpárost várnak a Balatonra már ezen a hétvégén

Forrás: turizmus.com

 2023. április 29. 08:36

A kerékpáros versenyszezon több ezer bringást hoz a Balatonra már ezen a hétvégén is, május 1-jén startol el ugyanis a BalatonFondo kerékpáros maraton.

A bringások szállással kapcsolatos igényeit jól ki tudja ma már elégíteni a Balaton. Több ezer bringabarát hely közül választhatnak az ide látogatók, minden szálláshelytípusban. Létezik már országos szintű kerékpárosbarát szolgáltatói hálózat is, amely kimondottan az ilyen típusú szállásokat fogja össze, ez pedig segíti a bringás turizmus fellendülését, hiszen a kerékpárosok könnyebben tudnak választani olyan helyet, ahol nem érzik macerának, ha a vendég kerékpárjával is foglalkozni kell – mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Az ilyen bringabarát szállásokat keresi majd vélhetően az a több tízezer profi és amatőr sportoló is, akik ezekben a hetekben lepik  el a Balatont. Az első nagy szállásfoglalási rohamra ezen a hétvégén számítanak a szolgáltatók, hiszen május 1-jén startol el a BalatonFondo kerékpáros maraton, amely a Giro d’Italia tavalyi magyarországi Nagy Rajtjának állít emléket. A verseny reggel 9-kor indul Balatonfüredről, ahonnan a Balaton-felvidék legszebb tájain kanyarog végig az út. A rendezvényre nemcsak hazai, de külföldi kerékpárosokat is várnak, és még a helyszínen is lehet nevezni. Igazi meglepetés, hogy a világ legjobb országútis kerékpárcsapatának számító Jumbo-Visma versenyzője, Valter Attila lesz az esemény díszvendége.

BalatonBikeFest365 országúti kerékpártúra 2022-ben

Fotó: Vanik Zoltán

Május 6-án a McDonald’s BringaMánia Ultrabalaton bringakörrel folytatódik a kerékpáros megmérettetések sora. A Füredről induló és ide is érkező verseny távja 221 kilométer, igazi nagy túra a Balaton körül. Május 20-án pedig a Balaton Mountainbike Tavasz Túrán vehetnek részt azok, akik bírják a strapát. Idén ez a verseny a Négy Évszak Bringa Túra Sorozat második állomása, egyúttal az Olimpiai Ötpróba egyik állomása is. Ráadásul egyre többen használják a BalatonBike365 applikációt is, amelynek köszönhetően egyre nő az amatőr hobbikerékpárosok száma is a régióban – tette hozzá Fekete Tamás.

 

Új vendégkör a szállásadóknak

A környék vendéglátói, szállásadói is profitálnak a kerékpáros turizmus elterjedéséből. „Főleg tavasszal és ősszel van szezonja a biciklizésnek, hiszen ekkor a legkedvezőbb az időjárás ehhez a sporthoz. A csoportok részére szervezett programok, illetve a versenyek kiemelt lehetőséget jelentenek a szálláshelyek, vendéglátó egységek számára, de ezek mellett természetesen az egyéni kerékpározók száma is jelentős. Bár jellemzően ez a vendégkör egyéjszakás foglalásokat tesz, volumene miatt szállásadóként mégis érdemes odafigyelni erre a szegmensre – hangsúlyozza Forsthoffer Ágnes, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Balatoni régiójának vezetője. Szerinte azoknak a szállásadóknak, akik szívesen fogadnak bringás turistákat, érdemes regisztráltatni magukat a kerékpárosbarát szolgáltatók rendszerébe, amelynek köszönhetően jobban láthatóvá válnak a bringás turisták számára.

De mitől lesz kerékpárosbarát egy szállás? A kerékpárosbarát balatoni szolgáltatók mindenhol igyekeznek megoldani a biztonságos bringatárolást az éjszakai tartózkodás idejére. Sok helyen ingyenes információs csomaggal várják a vendégeket a térségi kerékpáros útvonalakról (térképpel) és ajánlatokról, közösségi közlekedésről, legközelebbi kerékpárszervizről, elérhető orvosi ellátásról. A legtöbb bringabarát hely közösségi terében elérhető elsősegély csomag és javító/szerelő készlet, és sok kemping a bringásokat kerékpár felár nélkül fogadja.