Több költség terheli, de nő az adriai hajózás

Forrás: Napi Gazdaság

 2014. augusztus 13. 15:13

Kisebbfajta pánik tört ki a magyar hajótulajdonosok közt Dalmáciában, a horvátok ugyanis áfa-befizetési igazolásokat kértek a magyar jachttulajdonosoktól, márpedig ők éppen azért mentek az Adriára, hogy a 25 százalékos adót megspórolják – írta a Napi Gazdaság.

Májusban járt le a határidő, amíg ki kellett fizetni Horvátországban a külföldi hajóra kirótt általános forgalmi adót. Ez igen érzékenyen érintette a magyar gazdagokat, akiknek jelentős része éppen azért tartotta hajóját, jachtját dalmát kikötőkben, mert azok vámszabad területnek minősültek, így korábban nem kellett a több százmillió forintos hajók után adót fizetni.

Ez változott az uniós csatlakozással. A magyar "tengerészek" szerették volna valahogy megúszni a sokmilliós adófizetést, de a kiskapuk jórészt bezáródtak. Pedig a horvátok gáláns módon nem 25, csak 5 százalékos forgalmi adót vetettek ki a hajókra, ezt nem a hajók jelenlegi becsült értékére vetették ki. (Ráadásul  a hajó mostani értékének meghatározását a tulajdonosra bízták.)

Jó néhány magyarnak viszont még ez a kedvezmény sem volt elég, különféle kivételezésért kilincseltek, vagy egyszerűen elvitték hajójukat török kikötőkbe. Csak kevesen nem éltek az "akciós" adófizetés lehetőségével, így érezhetően nem csökkenhet a dalmát kikötőkben horgonyzó magyar tulajdonú hajók száma.

A magyar és más nemzetiségű hajósok ezentúl csak úgy tudnak adót megspórolni, ha charterhajóscéget alapítanak - fejtette ki Láng Róbert, aki maga is ilyen hajóstársaságot üzemeltet az Adrián. A kereskedelmi tevékenységet folytató hajózási cég működtetéséhez azonban rengeteg adminisztráció tartozik, így ez vélhetően nem lesz nagyon népszerű a magyarok körében.

A horvát közlekedési minisztérium statisztikái szerint idén júliusban 419 jacht és vitorlás volt magyar tulajdonban, ez 19-cel kevesebb az egy évvel ezelőtti számnál. A csökkenés oka az, hogy jó néhányan horvát zászlóra cserélték a magyart, így kikerültek a piros-fehér-zöld flottából. A horvátországi hajóparknak 1,3 százaléka számít magyarnak, e szerint honfitársaink a 11. legnagyobb külföldi flottát birtokolják az Adrián. Mindezt  Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviselet-vezetője közölte a Napi.hu-val.

A horvát statisztikai adatok szerint júliusban 2364 "hajózó" vendég 13 354 éjszakát töltött déli szomszédunknál. Ez a vendégek száma alapján 5, a vendégéjszakákat tekintve 13 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Arról, hogy pontosan hány magyar tulajdonban levő kisebb vagy nagyobb jacht, vitorlás van az Adrián - nincs pontos adat. Vitézy Tamás - akinek Primostenben és Tribunjban is van egy-egy kikötője - elmondta, hogy a nála "állomásozó" 680 hajó jelentős részét hazánk fiai tulajdonolják vagy közvetlenül vagy cégeik révén.