Több magyar tervez utazást idén

Forrás: turizmus.com

 2024. május 14. 18:02

Nagyjából két évvel a koronavírus-járvány okozta sokk után, úgy tűnik, mostanra helyreállt a magyarok utazási kedve, de a folyamatosan emelkedő árak továbbra is komoly kihívást jelentenek a belföldi turizmus számára – derül ki egy friss Tárki-kutatásból, amely az Everguest megbízásából készült.

„A magyar lakosság körében végzett kutatásunk kimutatta, hogy a járvány utáni utazási kedv végleg magára talált: az aktív korosztály harmada rendszeresen utazik, míg azok közül, akik tavaly még otthon maradtak, idén már minden tizedik ember tervez valamilyen utazást. Különösen figyelemre méltó, hogy a rendszeresen utazók 83 százaléka idén ismét útnak indul" – hangsúlyozta Sályi Réka, az Everguest marketingigazgatója.

A válaszadók több mint fele (54%) egy alkalommal, több mint negyede (26%) két alkalommal, 11 százaléka három alkalommal, míg 9 százaléka négy vagy több alkalommal utazott az elmúlt évben több napra belföldre vagy külföldre. Ebben az évben az utazók 54 százaléka ugyanannyiszor tervez útra kelni, mint tavaly, 32 százalék kevesebb, 14 százalék viszont több alkalommal.

A felmérés rámutatott, hogy a férfiak és a budapestiek az aktívabb utazók. A férfiak 43 százaléka, míg a nők csak 29 százaléka szeretne idén utazni. Településtípus alapján a budapestiek 56 százaléka, a városiak és a községekben lakók 31-31 százaléka tenne ugyanígy. A korosztályokat tekintve mind a fiatalok, mind a középkorúak 44 százalékának, míg az idősebb korosztályból csupán 18 százaléknak vannak 2024-es utazási tervei. Az iskolázottság alapján nem látható különbség az utazási kedvben.

 

A Balaton és Budapest a célkeresztben

A magyarok körében továbbra is verhetetlen a Balaton, a válaszadók 76 százaléka szeretne idén a Balatonnál nyaralni. A megkérdezettek ötöde viszont úgy válaszolt, hogy anyagi okok miatt nem tud eljutni idén a Balatonra.

Tihany. A kutatás szerint idén is mindenki a Balatonra tart

Fotó: 123rf.com

A főváros iránti érdeklődés tovább növekedett, köszönhetően a sikeres belföldi kampányoknak. A válaszadók majdnem háromnegyede (69%) szeretne idén Budapestre látogatni. A többiek elsősorban a főváros zsúfoltságával és a magas árszínvonallal indokolták, hogy miért nem utaznának Budapestre.

„Ez az eredmény elképesztő növekedésnek minősül, ugyanis 2021-ben még mindössze a válaszadók 22,3 százaléka jelezte, hogy érdekelné Budapest nyaralási céllal" – mutatott rá Belán Miklós, az Everguest alapító ügyvezetője, hozzátéve, továbbra is kérdés, hogy ezt az érdeklődési szintet mikor sikerül konkrét foglalásokká alakítania Budapestnek.

Arra a kérdésre, hogy vajon hatással lesz-e az infláció 2024-ben is az utazási és az étteremlátogatási lehetőségekre, a válaszadók 60 százaléka válaszolt igennel. Továbbá 89 százalékuk válaszolt igennel arra a kérdésre, egyetért-e azzal, hogy a magyar szállodákban elszaladtak az árak az elmúlt évben.

 

Kiderült, mennyit járunk étterembe

A kutatás vizsgálta az éttermi látogatások népszerűségét is, amiből kiderült, hogy évente minden második magyar jár étterembe legalább egyszer. Az étterembe járó magyarok közül 61 százaléka csak néhány alkalommal jut el étterembe, de közel 20 százalék havonta egyszer is megengedheti magának a sokaknak luxusnak számító szolgáltatást. Azoknak, akik 2023-ban egyáltalán nem jutottak el vendéglátóhelyre, mindössze 10 százaléka válaszolta azt, hogy idén fog étteremben fogyasztani. A kutatás kitér az infláció hatására is az éttermi fogyasztási szokásokra vonatkozóan. A megkérdezettek 85 százalék szerint már 2023-ban is túl magasak voltak az árak a hazai éttermekben.

A kutatás Magyarország felnőtt korú lakosságára reprezentatív, 1023 fő megkérdezésével készült.