Több milliárdos kártérítést fizethet a Hableányt letaroló Viking üzemeltetője

Forrás: turizmus.com

 2019. október 06. 15:16

Csak a svájci bíróságon tervezett kártérítési per áldozatonként háromszázezer euróba (százmillió forint) kerülhet a Viking Sigyn szállodahajó üzemeltetőjének. A tragikus hajóbalesetben elsüllyedt Hableány üzemeltetőjének másfél-kétmilliárd forint a kárigénye.

Erről a Hableányt üzemeltető Panorama Deck Kft. jogi képviselője Sógor Zsolt ügyvéd nyilatkozott a Magyar Nemzetnek. A május 29-ei dunai hajókatasztrófa 26 dél-koreai és 2 magyar áldozatot követelt.

Azt is elmondta, a Panorama várhatóan hatvan-hetvenmillió forintnyi kártérítést fizet a katasztrófában meghalt munkavállalói, a kapitány és a matróz családjainak. A nyomozásban a kapitány családjának sértetti képviselőjeként részt vevő ügyvéd, Gulyás Krisztián a minap közölte: peren kívüli megegyezést javasoltak a Panorama vezetésének 35 millió forint nem vagyoni kártérítésről. Sógor Zsolt a matróz családja esetében is hasonló kártérítést valószínűsít, amit szintén áthárítanak a Sigyn üzemeltetőjére.

A Panorama Deck Kft. kárigénye azonban ennél nagyságrendekkel nagyobb, mintegy másfél-kétmilliárd forint a Svájcban bejegyzett, norvég tulajdonú hajózási cégóriással, a Viking River Cruisesszel szemben.

A Hableány roncsának kiemelése a Dunából június 11-én

Fotó: MTI / Mohai Balázs

 

"Az elsüllyesztett Hableány értéke százmillió forint. Ugyanakkor a cég a 22 éve épített brandjét veszítette el a baleset miatt. A forgalmuk minimum negyven százalékkal visszaesett a tragédia óta, a 13 hajójukból öt-hat hajót is ki kellett állítani a forgalomból, mert az utazási irodák június óta egyszerűen nem szerződnek száz fő alatti hajóra. Tavaly még szép nyereségük volt, az idén ennek az összegnek minimum a dupláját könyvelhetik el veszteségként, de ennél magasabb is lehet a káruk" – fejtette ki Sógor Zsolt. (Cégnyilvántartási adatok szerint a tavalyi eredmény meghaladta a százmillió forintot, idén a várható veszteség meghaladhatja a 250 millió forintot is.)

A történtek és a visszaesett forgalom miatt a Panorama Deck Kft.-t fel kell számolni, át kell szervezni, ami elbocsátásokat is jelent majd. A régi, kis kapacitású hajóparkot le kell építeni, új, nagyobb hajókat kell üzembe állítani. A károk és költségek összességében elérhetik a másfél-kétmilliárd forintot is – írja a lap.

A Viking River Cruises biztosítóinak képviselőivel még ebben a hónapban egyeztetést kezdenek a peren kívüli megegyezés lehetőségéről.

 

"Nem láttam" – írta az ukrán kapitány

A tragédia miatt Jurij Csaplinszkijt, a Sigyn letartóztatott kapitányát vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésével és 35 rendbeli cserbenhagyással gyanúsítják.

Az igazságügyi hírközlési szakértő időközben helyreállította okostelefonjának, illetve laptopjának memóriájából a katasztrófa után törölt adatokat. Egyebek mellett azt írta a fiának a Hableányról, hogy "nem láttam" – ez Sógor Zsolt szerint beismerő vallomással ér fel.