Több millió olasz indul most vakációzni

Forrás: MTI

 2015. augusztus 14. 15:30

Az olaszországi nyári főszezon jelképes napjának számít az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe, amikor azok az olaszok is elmennek vakációzni, akik eddig még nem vették ki szabadságukat.

Péntektől vasárnapig több milliós forgalommal kell számolni az olasz autósztrádákon, repülőtereken és az olasz szigetek felé tartó hajójáratok kikötőiben is. Karácsony és húsvét után Nagyboldogasszony napja számít a harmadik legjelentősebb egyházi és egyben állami ünnepnek Olaszországban.

Augusztus 15-re majdnem teljesen kiürülnek az olasz városok, amelyekben többnyire már csak turistákat látni. Ilyenkor legalább egy hétre bezárnak az üzletek és a gyárak termelése is leáll.

Vito Riggio, az olasz légiforgalmi hatóság (Enac) elnöke elmondta, hogy szombaton telt ház várható az összes olaszországi repülőtéren: a római Leonardo Da Vinci repülőtéren több mint 150 ezer utas érkezik vagy indul, de 110 ezres utasforgalmat várnak a szardíniai Cagliari légikikötőjében is. Az Enac adatai szerint a római repülőtéren januártól mostanáig több mint 25 millió utast számoltak, ami nyolc százalékponttal több a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

Nagyboldogasszony ünnepén jelentős forgalom várható az olasz városokból a tengerpartra tartó összes útvonalon, valamint az olasz határszakaszokon is Ausztria, Szlovénia, Franciaország irányában és fordítva is. A Szicíliába, Szardíniára és a többi olasz szigetre tartó komphajóknál akár több órás várakozási idővel kell számolni. Az olasz vasutak kétmillió utassal számolnak a hétvégén.