Több mint 1300-an indultak az első BalatonFondón

Forrás: turizmus.com

 2023. május 02. 10:08

Május 1-jén, hétfőn több mint 1300 indulóval, első ízben rendezték meg a BalatonFondo nevű amatőr kerékpárversenyt, amely az elmúlt évtized legnagyobb létszámmal megrendezett országútis futama lett hazánkban.

A kétnapos esemény díszvendége Valter Attila, a világ legjobb országútis kerékpárcsapatának számító Jumbo-Visma versenyzője, regnáló magyar bajnok és a Giro d'Italia rózsaszín trikójának korábbi viselője volt. Attila aktívan részt vett a hétvége programjaiban, a dedikálás és közönségtalálkozó mellett a rajtoltatásban és díjkiosztókban is a rajongók rendelkezésére állt.

A kerékpársport szerelmesei, akik tíz különböző nemzet színeiben álltak rajthoz, kis forgalmú utakon kalandoztak, a GranFondo keretein belül 126, míg a MedioFondót választva 60 kilométert abszolválva, Magyarországon egyedülálló módon végig lezárt, biztosított utakon tekerve.

Az útvonal a Balaton-felvidéket járta körbe

Fotó: Vanik Zoltán

Az útvonal hazánk egyik legszebb tájegységét, a Balaton-felvidéket járta körbe Tapolca, Nagyvázsony és számos település érintésével. A versenyzők a tanúhegyek mellett elhaladva érkeztek vissza Füredre.

A BalatonFondo azon túl, hogy útvonalával a tavalyi Giro Nagy Rajtnak állított emléket, egyben egy Olaszországban, Németországban és Ausztriában népszerű, hazánkban eddig még ismeretlen versenytípust, az úgynevezett GranFondót szeretné meghonosítani Magyarországon.

A versenyzők tíz nemzet színeiben álltak rajthoz

Fotó: Vanik Zoltán

Különösen sok külföldi versenyzőt vonzva az egész Balaton-felvidék régió bemutatására alkalmas ez a típusú verseny, amely sok ezer vendégéjszakát hozott a térségbe, így jelentős segítséget nyújtott az idei balatoni idegenforgalmi szezon korábbi kezdéséhez, és az egész térség turizmusára pozitív hatást gyakorolt.

A MedioFondo  győztese Vock András lett, aki Simon Pétert és Erdős Dánielt előzte meg, míg a GranFondo során Balogh Zsombor haladt át elsőként a célvonalon nagy sprintben Bozsik Bence és Apró Csaba előtt.

A teljes eredménylista itt érhető el.