Több mint duplájára nőtt az Emirates profitja

Forrás: turizmus.com

 2018. május 09. 14:59

Az utasok számának növekedése ugyanakkor jóval mérsékeltebb volt, az eredmény inkább az alacsony bázisnak köszönhető.

124 százalékkal nőtt az Emirates dubaji légitársaság adózott eredménye a március 31-ével zárult 2017-es pénzügyi évben az előző évihez viszonyítva. A társaság honlapján közzétett pénzügyi jelentés szerint a légitársaságot és a dnata földi kiszolgálót is magába foglaló csoport 8,1 százalékkal rekord szintre, 27,7 milliárd dollárra növelte bevételeit, az üzemi eredmény 44 százalékot javulva 1,4 milliárd dollárt tett ki, az adózott eredmény pedig 67 százalékkal 1,1 milliárd dollárra növekedett.

A Budapestre is közlekedő Emirates légitársaság a csoporton belül 8,5 százalékkal több, 25,1 milliárd dolláros árbevételből gazdálkodhatott. Bár a költségszint a magasabb kerozinárak miatt 6,7 százalékkal 24 milliárd dollárra növekedett az üzemi eredmény így is 67,8 százalékos javulással 1 milliárd dollárra, az adózott eredmény pedig 124 százalékkal 735 millió dollárra emelkedett.

Látványos növekedés

Fotó: turizmus.com

Ebben részben szerepet játszott az is, hogy a 2016-os üzleti évben az Emirates nettó nyeresége 85 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, így alacsony volt a bázis.

A dubaji légitársaság a pénzügyi évben 58,4 millió utast fuvarozott, ez 4,3 százalékos javulásnak felel meg az előző évihez képest, a járatok kihasználtsága pedig 77,5 százalék volt, 2,4 százalékponttal magasabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A társaság elemzésében rámutatott, hogy általánosságban a világgazdaság jó helyzete pörgette az utasforgalmat, ugyanakkor Afrikában a bizonytalan geopolitikai helyzet, Európában pedig a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak fogták vissza a forgalom fejlődését.