Több mint ezer busó űzi el a telet

Forrás: MTI

 2017. február 18. 15:31

Minden eddiginél több, mintegy 1300 maskarás űzi el a telet az idei busójáráson, amely február 23-án veszi kezdetét Mohácson. Hat nap alatt mintegy 33 helyszínen reggeltől estig csaknem nyolcvan program várja az érdeklődőket.
Az résztvevők szórakoztatásáról 45 busócsoport 1150 busója és 150 egyéb maskarása gondoskodik, de emellett a fesztivál idejére 350 népművész, iparművész, kézműves, vendéglős kapott engedélyt a Duna-parti városban árusításra.

A busójárás hagyományosan a húshagyó keddi főtéri koporsóégetéssel záruló népszokás, melynek rendezvényei között lesz farsangi felvonulás, népdaléneklési verseny, többféle táncház és számos néptáncelőadás, sokácbál, busó lakodalmas, valamint maszkfaragó foglalkozások és kiállítások is neves művészek által készített busóálarcokból.

Idén tizedik alkalommal rendezik meg az eseménysorozat keretében a nemzetközi dudástalálkozót, melynek a Kanizsai Dorottya Múzeum ad otthont.

A rendezvény alatt közös koncertet ad Szörényi Levente és a Vujicsics együttes, színpadra lép még Herczku Ágnes, a Söndörgő együttes, a Vizin és a Poklade zenekarok, valamint az Alma együttes.

A látogatók tájékozódását idén is okostelefonra letölthető, ingyenes alkalmazás is segíti, mely napi bontásban tartalmazza a rendezvénysorozat összes programját, navigációs részlege segít a látogatóknak a helyszínek megközelítésében, illetve megjeleníti a használója közelében található programokat is (http://mohacsapp.hu)

A szervezők arra számítanak, hogy az UNESCO által Magyarországról elsőként az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára 2009-ben felvett busójárás kiemelt rendezvényeire a helyszínen a tavalyihoz hasonlóan legalább 80-100 ezer ember lesz kíváncsi.

A népszokás idei részletes programja a www.mohacsibusojaras.hu internetes oldalon is megtalálható.